Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Γαβρήλος- Νοτοπούλου: «Το φιάσκο της Κυβέρνησης με το επίδομα μητρότητας»

Στη Βουλή φέρνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Γιώργου Γαβρήλου- Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (βουλευτή Αργολίδα...



Στη Βουλή φέρνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Γιώργου Γαβρήλου- Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (βουλευτή Αργολίδας) και της Κατερίνας Νοτοπούλου- Τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας (βουλεύτριας Α΄Θεσσαλονίκης) το θέμα της μη πληρωμής, μέχρι τώρα, των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, εξαιτίας σειράς ολιγωριών των αρμόδιων Υπουργείων.

Στις 18-04-2024, η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έσπευσε, πανηγυρικά να ανακοινώσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την καταβολή του επιδόματος μητρότητα και γονικών αδειών.
Αποδείχθηκε όμως μετά από στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα μέσω καταγγελιών, τόσο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, όσο και των ίδιων των γυναικών- μητέρων, ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η περίφημη και πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που θα δεχόταν τις αιτήσεις των δικαιούχων.
Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας, όπως καταγγέλλεται, είναι ότι ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται κανονικά, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή έως και τώρα, ακυρώνοντας, μάλιστα, τη δουλειά των εργαζομένων στην ΔΥΠΑ, οι οποίοι είναι και οι λήπτες των παραπόνων.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση προσπαθώντας να πάρει από πάνω της το φιάσκο που δημιούργησε, έδωσε εντολή για αυτοματοποιημένη μηχανογραφική πληρωμή χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει την ορθότητα των αποφάσεων.
Είναι πραγματικά εξωφρενικό να δίνονται, με απευθείας αναθέσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφημιστική προβολή της ΔΥΠΑ, την ώρα που μένουν χωρίς προγραμματισμό και υποστήριξη τα ίδια τα πληροφοριακά συστήματα της Υπηρεσίας, αφήνοντας χιλιάδες δικαιούχους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας απλήρωτους και στο έλεος της κρίσης.

Ερωτώνται οι αρμόδιες Υπουργοί:

1.Η τακτική της αυτοματοποιημένης μηχανογραφικής πληρωμής εξασφαλίζει την εγκυρότητα των αποφάσεων ή αποτελεί μια κίνηση πανικού που πάλι δεν λύνει το πρόβλημα;

2.Πότε αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας και τις γονικές άδειες;

3.Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα και σε τι ενέργειες έχουν προβεί ώστε να υπερκεραστούν άμεσα;

4.Τι απαντούν στις χιλιάδες μητέρες και δικαιούχους του προγράμματος που έχουν μείνει απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για άμεση καταβολή;


Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τις Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


ΘΕΜΑ: «Σε φιάσκο εξελίσσεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει το επίδομα μητρότητας σε χιλιάδες δικαιούχους»

Ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, με το άρθρο 151 του νόμου 5078/2023 που θεσπίστηκε η επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες. Μια χρόνια αδικία εις βάρος αυτών, των μη μισθωτών, ασφαλισμένων, εργαζομένων γυναικών, σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών τους, ήλθε, όντως και διορθώθηκε με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Πέρασαν τέσσερεις ολόκληροι μήνες και στις 18-04-2024, η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έσπευσε, πανηγυρικά να ανακοινώσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος, τονίζοντας τη στήριξη της μητρότητας εκ μέρους της Κυβέρνησης, με έργα και πράξεις.

Όπως όμως αποδείχθηκε μετά από στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα μέσω καταγγελιών, τόσο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, όσο και των ίδιων των γυναικών- μητέρων, ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η περίφημη και πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που θα δεχόταν τις αιτήσεις των δικαιούχων για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και γονικής άδειας, καταγγελίες που μας προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας, όπως καταγγέλλεται,είναι, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται κανονικά, οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει καμία πληρωμή έως και τώρα, ακυρώνοντας, μάλιστα, τη δουλειά των εργαζομένων στην ΔΥΠΑ, οι οποίοι είναι και οι λήπτες των παραπόνων.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρει από πάνω της το φιάσκο που δημιούργησε, έδωσε εντολή για αυτοματοποιημένη μηχανογραφική πληρωμή,χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει την ορθότητα των αποφάσεων.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό να δίνονται με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφημιστική προβολή της ΔΥΠΑ, την ώρα που μένουν χωρίς προγραμματισμό και υποστήριξη τα ίδια τα πληροφοριακά συστήματα της Υπηρεσίας, αφήνοντας χιλιάδες δικαιούχους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας απλήρωτους και στο έλεος της κρίσης.

Επειδή η προστασία της μητρότητας και οι γονικές άδειες αποτελούν βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής ενός Κράτους,

Επειδή ήδη έχει προηγηθεί ερώτησή μας σχετικά με καταγγελίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, σε διαφημιστική προβολή της ΔΥΠΑ, και μάλιστα σε αμφίβολης γνησιότητας εταιρείες,

Επειδή είναι πάγια η τακτική της Κυβέρνησης να σπαταλά πακτωλό χρημάτων σε διαφήμιση και σε προβολή, την ώρα που το προσωπικό στις περισσότερες υπηρεσίες δεν επαρκεί και τα δημόσια πληροφοριακά συστήματα δεν λειτουργούν ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες,


Ερωτώνται οι αρμόδιες Υπουργοί:


1. Η τακτική της αυτοματοποιημένης μηχανογραφικής πληρωμής εξασφαλίζει την εγκυρότητα των αποφάσεων ή αποτελεί μια κίνηση πανικού που πάλι δεν λύνει το πρόβλημα;

2. Πότε αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας και τις γονικές άδειες;

3. Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα και σε τι ενέργειες έχουν προβεί ώστε να υπερκεραστούν άμεσα;

4. Τι απαντούν στις χιλιάδες μητέρες και δικαιούχους του προγράμματος που έχουν μείνει απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για άμεση καταβολή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Γαβρήλος Γιώργος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος