Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

ΚΚΕ: Η κατάσταση στα σχολεία να αποτελέσει κριτήριο ψήφου

Η κατάσταση στα σχολεία να αποτελέσει κριτήριο ψήφου Το ΚΚΕ φέρνει στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικο...



Η κατάσταση στα σχολεία να αποτελέσει κριτήριο ψήφου

Το ΚΚΕ φέρνει στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τέτοιο είναι το πρόβλημα στα σχολεία της Αργολίδας, που αφορά πρώτα και κύρια την ασφάλεια των παιδιών. Το ζήτημα της σχολικής στέγης αποτελούσε όλο το προηγούμενο διάστημα βασικό αίτημα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Τα παραδείγματα πολλά από τα ισόγεια πολυκατοικιών που στεγάζονται τα νηπιαγωγεία μέχρι το υπόγειο που στεγάζεται το ειδικό σχολείο Κρανιδίου, από τα λυόμενα που φιλοξενούν τάξεις σε πολλά προαύλια σχολικών κτηρίων μέχρι το καλλιτεχνικό και το μουσικό σχολείο Αργολίδας που δεν έχουν καν δικό τους κτήριο…

Οι υποσχέσεις πολλές και η κατανόηση που δείχνουν οι αρμόδιοι περίσσια, αλλά καμία πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων. Οι βουλευτές του νομού δε, τώρα πέφτουν από τα σύννεφα και θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό του συμπαραστάτη, λες και δε γνώριζαν τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν τα κόμματα τους. Δεν ήξεραν ότι οι νόμοι που ψήφισαν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή θα οδηγούσαν στην υποχρηματοδότηση και στην υποβάθμιση της Παιδείας;

Σε ερώτηση που έκαναν βουλευτές του ΚΚΕ στη βουλή για το κτηριακό πρόβλημα στην Αργολίδα και για το ζήτημα του καλλιτεχνικού σχολείου η απάντηση ήταν ασαφής, έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στην περιφέρεια, στο δήμο, στην ΚΤΥΠ κτλ. Εμείς όμως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος φταίει και τα παιδιά μας, οι μαθητές μας είτε δεν έχουν ασφαλές σχολείο είτε δεν έχουν καθόλου…

Πριν λίγο καιρό είχε επισκεφτεί την περιοχή μας και ο πρωθυπουργός, όπου μέσα στα πολλά μας είπε για ακόμα μια φόρα για μια νέα -και καλά- καινοτομία, το ψηφιακό σχολείο. Ήρθε να μας μιλήσει για νέο κλείσιμο σχολείων και την υποκατάστασή τους με μια ψηφιακή πλατφόρμα, που μόνο σχολείο δεν είναι, γιατί γι αυτό πρόκειται. Και αυτό ήθελε να μας το παρουσιάσει πρόοδο και εξέλιξη. Δε χρειάζεται να το πει το ΚΚΕ, ότι η έλλειψη κτηρίων και εκπαιδευτικών μόνο πρόοδος δεν είναι, όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το καταλαβαίνουν.

Γιατί το περίφημο “ψηφιακό τους σχολείο” στην πραγματικότητα τερματίζει την ολοκληρωμένη λειτουργία σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές, που σημαίνει εκπαιδευτικοί που θα μεταδίδουν τη γνώση δια ζώσης και όχι μέσω οθόνης. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι αυτή η λειτουργία, δηλαδή ο δάσκαλος να κάνει δια ζώσης μάθημα στους μαθητές του δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μια οθόνη. Όπου δεν υπάρχει κτήριο ή δεν υπάρχει δάσκαλος θα μπαίνει οθόνη;; Τα ζήσαμε και στην πανδημία και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε.

Η δύσκολη κατάσταση που ζούμε στα σχολεία βοηθάει να βγάλουμε κι ορισμένα συμπεράσματα... Να δούμε πως γίνεται εμείς οι γονείς, οι εργαζόμενοι να κοπιάζουμε καθημερινά για να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο, με χίλιες δυο στερήσεις, όμως τελικά δεν εξαρτώνται όλα από μας. Οι προσπάθειές μας και οι κόποι μας σκοντάφτουν σε ένα κράτος, σε μια κυβέρνηση, σε ένα κοινωνικό οικονομικό σύστημα τελικά που σε καμιά περίπτωση δεν έχει ως προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας, των μαθητών μας.

Όλα όσα ζούμε δεν έγιναν τυχαία, ούτε από κακή διαχείριση, πόσο μάλλον δε φταίει η κακιά μας η μοίρα. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί κατά γράμμα, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Όλα όσα έρχονται ως μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας δεν είναι προσωπικά σχέδια, όπως συχνά προβάλλεται, για να αθωώνεται η κεντρική πολιτική αλλά έρχονται και κουμπώνουν με τη στρατηγική της ΕΕ. Η υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και δίπλα την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την πολιτική που ρημάζει τη ζωή μας.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν κριτήριο ψήφου όλα όσα ζουν μέσα στα σχολεία και έξω από αυτά, να απορρίψουν τα διάφορα διλήμματα, όπως αυτό της πολιτικής «σταθερότητας», γιατί σε συνθήκες πολιτικής «σταθερότητας» με τη ΝΔ στο 41%, με «σταθερές» δημοτικές και Περιφερειακές αρχές τα παιδιά μας έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να κάνουν μάθημα σε ένα ασφαλές σχολείο.

Είναι πια καιρός να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. Ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε την πολιτική που απειλεί τις ζωές των παιδιών και των μαθητών μας. Μπορούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες και στις ευρωεκλογές να τα καταφέρουμε.

Εμμανουήλ Αγγελική μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ