Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Hendrik Johannes Cruijff: Ο άνθρωπος που έδειξε πώς -πρέπει να- παίζεται το ποδόσφαιρο

Ο Hendrik Johannes Cruijff γεννήθηκε στις 25 απριλίου το 1947 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Μαρτίου ...


Ο Hendrik Johannes Cruijff γεννήθηκε στις 25 απριλίου το 1947 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Μαρτίου το 2016 σε ηλικια 68 ετών . Το 2018 (η απόφαση του συλλόγου λήφθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017) το στάδιο του Άγιαξ «Άμστερνταμ Αρένα» μετονομάστηκε προς τιμή του σε «Johan Cruijff Arena». Η Μπαρτσελόνα ονόμασε το νέο της στάδιο για τη δεύτερη ομάδα της και τους αγώνες γυναικών σε Estadi Johan Cruyff, ενώ ένα άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων διακοσμεί το γήπεδο του συλλόγου Καμπ Νόου από τον Αύγουστο του 2019. Στις 21 Αυγούστου 2020 παρουσιάστηκε άγαλμά του έξω από το γήπεδο του Άγιαξ.

Αυτά, σε ότι αφορά την σύντομη και τυπική παρουσίαση μιας αξεπέραστης διαδρομής και κυρίως στους τρόπους με τους οποίους δύο τόποι που μεγαλούργησε, αποφάσισαν να τον τιμήσουν. Κανονικά, όλα τα γήπεδα του κόσμου έπρεπε να έχουν μια φωτογραφία του, ενώ θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι σημερινοί προπονητές, να καταθέτουν την ημέρα του θανάτου του, ένα λουλούδι απ'έξω από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό γήπεδο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έμαθαν απ' αυτόν.



Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένας περίφημος 20λογος του διάσημου Ολλανδού. Είναι είκοσι περίφημες ατάκες που είπε και που μπορούν να διαμορφώσουν τη δουλειά κάθε προπονητή. Κάθε μία απ' αυτές εμπεριέχει τόση φιλοσοφία αλλά και τόση ουσία, που είναι ικανές από μόνες τους να μεταβάλλουν τον τρόπο σκέψης, όχι μόνο του ανθρώπου που κάθεται στην άκρη του πάγκου αλλά και όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο. Μια πρόχειρη αναζήτηση, θα φανεί σε όλους όσοι δεν τον έχουν διαβάσει, εξαιρετικά χρήσιμη. Σε όσους τον έχουν διαβάσει, μια ακόμη ανάγνωση θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλη μια πληθώρα προβληματισμών.



Το μεγάλο του πάθος για το τσιγάρο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τον σκότωσε. Μπορεί. Εκείνο που δε θα καταφέρει ποτέ το "τσιγάρο" είναι να στερήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου από τις ιδέες του Ιπτάμενου Ολλανδού. Στο διάστημα που έζησε, πρόλαβε να μαγέψει τον φίλαθλο κόσμο με τις περίφημες ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Πέτυχε σπουδαίες ποδοσφαιρικές διακρίσεις, κέρδισε τίτλους. Στερήθηκε μόνο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πέφτοντας πάνω στην διοργανώτρια Γερμανία το 1974 και το 1978, όταν μπορούσε απλά με τη συμμετοχή του να φέρει τον τίτλο στο Άμστερνταμ, εκείνος προτίμησε να αποδείξει ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν πάνω από έναν τίτλο, που θα ζήλευε οποιοσδήποτε θνητός στον πλανήτη. Δεν πήγε στην Αργεντινή, αρνούμενος να συμμετάσχει σε μια φιέστα της χούντας του Βιντέλα, στερώντας από την Εθνική Ολλανδίας τον πιθανότατο πανηγυρισμό μιας κατάκτησης. Οι Ολλανδοί, χωρίς αυτόν, έφτασαν στον τελικό όπου λύγισαν στην παράταση, αφού πρώτα έστειλαν στις καρδιολογικές κλινικές εκατοντάδες Αργεντίνους, με το δοκάρι στο 90' και ενώ το σκορ ήταν 1-1...

Άφησε πίσω του, με τον τρόπο που αυτός αντιλαμβανόταν το ποδόσφαιρο, έναν ανεξερεύνητο πλούτο, που δίνει ερεθίσματα για να ψάξει κανείς να βρει χιλιάδες τρόπους βελτίωσης. Δεν είναι μόνο οι απόψεις του. Είναι ο μαγικός τρόπος να σε τοποθετεί με μια απλή φράση, σε μια τέτοια θέση, από την οποία πλέον αρχίζεις να βλέπεις και να αντιλαμβάνεσαι έναν διαφορετικό κόσμο. Ανοίγει ένα παράθυρο και ξαφνικά μπροστά σου φανερώνεται ανεξερεύνητη μια ποδοσφαιρική πολιτεία, της οποίας αισθάνεσαι κάτοικος αλλά και ταξιδιώτης. Μια περιπετειώδης ξενάγηση, μόλις έχει αρχίσει. Κι όλα αυτά..με μια μόνο φράση.. Μία μόνο ατάκα.



Αφήνω ως παράδειγμα, την ατάκα με τον αριθμό 12."Δεν είμαι θρησκευόμενος. Στην Ισπανία και οι 22 παίκτες κάνουν το σταυρό τους πριν το ματς. Αν δούλευε αυτό, όλα τα ματς θα τέλειωναν ισόπαλα.."

Χωρίς καμία αναφορά ως προς την θρησκευτική τοποθέτηση και πίστη του καθενός. Αλλά για να αποδείξω, πόσα θα μπορούσαν να ειπωθούν, με αφορμή αυτή τη φράση..

Τεράστιε Γιόχαν, σε ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά..

Βρείτε τις 20 ατάκες του Γιόχαν Κρόιφ, εδώ:

https://menexclusive.com/20-atakes-you-maestrou-gioxan-kroif-gia-na-matheis-ti-simainei-podosfairo/