Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Νίκος Καββαδίας – 11 Ιανουαρίου 1910 Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ και τους Ναυπλιώτες "Ξέμπαρκους"

  Ο ποιητής   Νίκος Καββαδίας   γεννήθηκε στις   11 Ιανουαρίου 1910   στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, από γονείς Κεφαλλονίτες κι έζησε τα πα...


 Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, από γονείς Κεφαλλονίτες κι έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κίνα. Φεύγοντας από την Μαντζουρία θα ζήσει ελάχιστα στην Κεφαλλονιά και θα εγκατασταθεί με την οικογένειά του μόνιμα στον Πειραιά. Τα καράβια και η θάλασσα ήταν το όνειρό του. Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής έμεινε στην Αθήνα και πήρε μέρος στην Αντίσταση. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το 1944 μπαρκάρει ως ασυρματιστής πια γυρίζοντας όλο τον κόσμο ως το Νοέμβριου του 1974. Την πρώτη του ποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1933 με τη συλλογή «Μαραμπού».

Ο Νίκος Καββαδίας έγινε πολύ γνωστός μέσα από την μελοποίηση των ποιημάτων του από διάφορους συνθέτες. Η πιο γνωστή δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία είναι αυτή του Θάνου Μικρούτσικου και ειδικά από τον πρώτο του δίσκο πάνω στο Καββαδία, τον «Σταυρό του Νότου», που κυκλοφόρησε το 1979.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του μεγάλου Έλληνα ποιητή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή του 1982:

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Σειρά εκπομπών με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων ποιητών που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 1982. Η συγκεκριμένη εκπομπή επιχειρεί μια προσέγγιση στο πρόσωπο και το έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Περιλαμβάνονται βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, του γνωστού μας «μαραμπού» που έζησε μέσα στη θάλασσα μαζί με τους ναυτικούς. Τα βιώματά του αποτύπωσε στα γραψίματά του με τη δική του ευαισθησία, όπως τη ζωή του πάνω στα καράβια, τους χαρακτήρες των ναυτικών και τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους, τις εικόνες από τα μέρη που επισκέφτηκε, τους ανθρώπους που συναναστράφηκε στα ξένα πολύβουα λιμάνια.

Το συνεργείο της εκπομπής ταξιδεύει με το ίδιο καράβι που ταξίδευε ο ποιητής και καθώς εναλλάσσονται εικόνες ακούγονται στίχοι από το έργο του (την πρώτη ποιητική του συλλογή «Μαραμπού» που κυκλοφόρησε το 1933) που διαβάζει ο αφηγητής. Διαβάζονται επίσης, αποσπάσματα από το μοναδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καββαδία «Βάρδια».  Η εκπομπή ανιχνεύει τις έννοιες και τα θέματα που απασχολούν τον ποιητή και αποτελούν τα κύρια γνωρίσματα της ποίησής του: η έμμονη ιδέα του θανάτου, η θάλασσα που είναι κυρίαρχη στο έργο του και η γυναίκα. Μιλούν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν καλά: οι λογοτέχνες Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Δημήτρης Κασόλας και ο Γιάννης Σταύρου.

Ακούγεται η φωνή του ποιητή Νίκου Καββαδία που απαγγέλλει το ποίημα του «Παραλληλισμοί». Μελοποιημένα ποιήματά του τραγουδούν ο Κώστας Καράλης, ο Γιάννης Κούτρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ακούγονται τα τραγούδια «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» (στίχ. Ν. Καββαδίας, ερμηνεία: Κώστας Καράλης), από την «Τρίτη Ανθολογία» (1975) του Γιάννη Σπανού,  «Kuro Siwo» (στίχ. Καββαδίας, ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας), «Ένα μαχαίρι» (στιχ. Ν. Καββαδίας, ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου) από τον δίσκο «Σταυρό του Νότου» (1979), σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 22 Νοεμβρίου 1982

Έτος παραγωγής: 1982
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μαυρωτάς
Αφήγηση: Νίκος Σκιαδάς
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Χαλιώτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Η μελοποίηση στίχων του Νίκου Καββαδία από δυο δικά μας παιδιά, τους "Ξέμπαρκους":

Τον Οκτώβρη του 1986 ο Ηλιας Αριωτης φτιάχνει το συγκρότημα "οι Ξέμπαρκοι", και μαζι με το Νοτη Χασαπη αφου απο πριν ειχαν μελοποιήσει 11 ποιηματα του Νικο Καββαδια βγάζουν, τον δίσκο «S/S Ionion 1934» με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη. Στη συνέχεια ο Νότης αποχώρησε απο το συγκρότημα λογο οικογενειακών του υποχρεώσεων, και το συγκρότημα συνέχισε να το έχει εως σήμερα ο Ηλίας Αριώτης όπου δίνει με αυτο μουσικες παραστάσεις. Σήμερα οι Ξεμπαρκοι ειναι ο Ηλίας Αριώτης με τους μουσικους του.

«Πήραν δυο κιθάρες και απάγγειλαν μελωδικά τα ποιήματα του Καββαδία. Έτσι, σαν ν ακούς δυο φωνές μέσα από την κουκέτα ενός φορτηγού στ΄ ανοιχτά κάποιας μεγάλης θάλασσας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Δ. Γαλάνη.

Ο δίσκος αυτός περιέχει τα παρακάτω ποιήματα του Καββαδία:

1. Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου

2. Αντινομία

3. Οι γάτες των φορτηγών

4. Πούσι

5. Οι προσευχές των ναυτικών

6. Γράμμα ενός αρρώστου

7. Θεσσαλονίκη ΙΙ

8. Καραντί

9. William George Allum

10. A Bord de l' "Aspasia"

11. Yara-Yara