Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

«Φουντώνει» το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Αύξηση 88% στο ενδεκάμηνο του 2021

  Tου Γιώργου Κούρου gkouros@naftemporiki.gr Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμε...


 Tου Γιώργου Κούρου

gkouros@naftemporiki.gr

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έπεσαν στα «δίχτυα» των διωκτικών αρχών, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έβγαλαν «λαβράκια» κατά τη διάρκεια του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, οπότε και καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και μεγάλης φοροδιαφυγής. 

Παραπομπή για έλεγχο

Στο πλαίσιο δε αυτό εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών έχουν ήδη παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις να πέφτουν βροχή.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 415 υποθέσεις, έναντι 225 το 2020, για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το ανωτέρω σύνολο των υποθέσεων 402 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Επισημαίνεται βέβαια ότι σε ολόκληρο το 2020 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν μόλις 214 και φέτος στο ενδεκάμηνο έφτασαν τις 402, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 88%, χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2021.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 588,85 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 810 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 690,04 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και την ΥΕΔΔΕ υποβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους 1.337 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου. 
Την ίδια εξάλλου περίοδο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε τα πρόσωπα που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το Δημόσιο. Έτσι η Αρχή αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για μαύρο χρήμα. Ειδικότερα, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 112 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 396 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 384 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.

Το 2020

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 οι υποθέσεις που εστάλησαν από την Αρχή στην ΑΑΔΕ ήταν 259 και αφορούσαν 706 πρόσωπα, ενώ διατάχθηκαν 403 φορολογικοί έλεγχοι.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης του μαύρου χρήματος σημαντικές αλλαγές επήλθαν με τον νέο νόμο 4816/2021, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις του βασικού νόμου για το ξέπλυμα (4557/2018) και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο των παραβάσεων που εντάσσονται στα βασικά αδικήματα.

https://www.naftemporiki.gr/