Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Πενήντα χρόνια από το θάνατο της μεγάλης κυρίας του λαϊκού μας τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (Αφιέρωμα)

  Πενήντα χρόνια   συμπληρώνονται φέτος στις 7 Ιανουαρίου, από τον θάνατο της μεγάλης κυρίας του λαϊκού μας τραγουδιού   Ευτυχίας Παπ...


 Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 7 Ιανουαρίου, από τον θάνατο της μεγάλης κυρίας του λαϊκού μας τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922. Αν και πτυχιούχος δασκάλα, ασχολήθηκε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’40 με το θέατρο. Ξεκινά τη στιχουργική της δραστηριότητα στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και μέχρι τον θάνατό της το 1972 συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, Απόστολος Καλδάρας και πολλοί άλλοι. Έχοντας υπογράψει τους στίχους για εκατοντάδες τραγούδια, δεκάδες από τα οποία έχουν μείνει αξέχαστα και τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο της σπουδαίας στιχουργού και ποιήτριας, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το αφιέρωμα του Γιώργου Παπαστεφάνου, μέσα από την σειρά μουσικών εκπομπών «Μουσική Βραδυά», παραγωγής 1977.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Μουσική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου,  η οποία ξεδιπλώνει σταθμούς της ζωής και του έργου της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Για τη γνωριμία τους και τη συνεργασία τους με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μιλούν στην εκπομπή, οι ερμηνεύτριες λαϊκού τραγουδιού Μαίρη ΛίνταΣωτηρία Μπέλλου και Καίτη Γκρέυ, ο συνθέτης Απόστολος Καλδάρας, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Κοντογιάννης, δημοσιογράφος και μέλος ερασιτεχνικής ρεμπέτικης κομπανίας. Περιλαμβάνεται ακόμη ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο, με πλάνα της ίδιας της στιχουργού να απαγγέλει στίχους από το-ανέκδοτο τότε-τραγούδι «Κάποιο τρένο θα περάσει» σε κάποιο νυχτερινό κέντρο της εποχής.

Ακούγονται αξέχαστες επιτυχίες που ερμηνεύουν η Καίτη Γκρέυ, η Μαίρη Λίντα, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Απόστολος Καλδάρας-μαζί με τον Γιάννη Μπογδάνο και την Φραντζέσκα Καββαδία- η Χάρις Αλεξίου και η ερασιτεχνική «Ρεμπέτικη κομπανία» (Γ.Κοντογιάννης, Δ.Κοντογιάννης, Μ.Δημητριανάκης).

Παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής τα εξής τραγούδια: Στρώσε μου να κοιμηθώ” (μουσ. Β. Τσιτσάνη) από την Καίτη Γκρέυ, «Στο Τούνεζι στη Μπαρμπαριά», «Αντιλαλούνε τα βουνά» (μουσ. Β. Τσιτσάνη) σε ερμηνεία Σωτηρίας Μπέλλου, «Ηλιοβασιλέματα» και «Περασμένες μου αγάπες» (μουσ.  Μ.Χιώτη) τα οποία ερμηνεύει η Μαίρη Λίντα, «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» (μουσ.  Στ. Καζαντζίδης) ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου, «Τα καβουράκια» (μουσ. Β. Τσιτσάνη) σε ερμηνεία Καίτης Γκρέυ, «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι» και «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά» (σε μουσ. Απ. Καλδάρα), «Όνειρο απατηλό» (μουσ. Απ. Καλδάρα), «Είμαι αητός χωρίς φτερά» (μουσ. Μ. Χατζιδάκις) σε ερμηνεία Σωτηρίας Μπέλλου, «Είμαστε αλάνια» (μουσ. Β. Τσιτσάνη) και «Δυο πόρτες έχει η ζωή» (μουσ.  Στ. Καζαντζίδης), το οποίο ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου. 

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

https://www.ert.gr/