Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στα συνέδρια και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliari@naftemporiki.gr Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του  ΣΥΡΙΖΑ...


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

kkokkaliari@naftemporiki.gr

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ετοιμάζονται για εαρινά συνέδρια ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια. Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό στη διεθνή σκηνή  και με την ακρίβεια να ροκανίζει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς είναι εμφανές πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το  πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. 

Η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Στην αντιπολίτευση παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ενδεχομένως το φθινόπωρο εφόσον η καλή πορεία του τουρισμού «τονώσει» την οικονομία. 

Μία σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η ακρίβεια εξελίσσεται  σε βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά. Με βάση αυτές τις έρευνες η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την καθαρή πρωτιά από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην πρόθεση ψήφου δεν καταγράφεται αυτοδυναμία. Το γεγονός αυτό έχει φουντώσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, με τα κομματικά επιτελεία να στοχεύουν στην συσπείρωση των ψηφοφόρων τους αλλά παράλληλα να επιδιώκουν και πολιτικά ανοίγματα.  

Η «γαλάζια» στρατηγική 

Με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία να φτάσει στις κάλπες, εκτιμώντας πως θα βγει ενισχυμένη σε μια σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 14ο συνέδριο του κόμματος  θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ στο ενδιάμεσο θα γίνουν δύο προσυνέδρια στη Θεσσαλονίκη (στις 2 Απριλίου) και στο Ηράκλειο Κρήτης (στις 16 Απριλίου). Επίσης έχουν ήδη προγραμματιστεί και προσυνεδριακές συζητήσεις εντός Αττικής. 

Παράλληλα με την επιχείρηση συσπείρωσης της «γαλάζιας» βάσης πρόκειται να δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση στελεχών που σηματοδοτούν το άνοιγμα στο κέντρο. Ο υπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της κυβέρνησης και ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (εναλλακτικά θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας). Επίσης ανακοινώθηκε πως ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. 

Σταδιακά η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια εντείνεται και κυβερνητικά στελέχη που τώρα δεν είναι στη Βουλή πρόκειται να ριχθούν στη μάχη της κάλπης. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει και μια πιο σαφής εικόνα για τις εκλογικές περιφέρειες στις όποιες θα κατευθυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Από το υπουργείο Εργασίας η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου επίσης θα είναι υποψήφια (υπάρχουν σενάρια είτε για Αθήνα είτε για Πειραιά), ενώ ανοιχτή είναι και μια υποψηφιότητα της Μαρίας Συρεγγέλα (αν αυτό κλειδώσει πιθανότατα θα είναι στο δυτικό τομέα). Αντιθέτως ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου δεν ενδιαφέρεται για εκλογική κάθοδο.  Για την Ανατολική Αττική ετοιμάζεται η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Την ίδια στιγμή  η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα κατέβει στην Εύβοια. 

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανάγκη να υπάρξει καθαρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους πολίτες στην επόμενη κάλπη εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εντολή για αλλαγή πορείας. H Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι  εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια. Παράλληλα εκτιμά  πως το αντι -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δίνει τη θέση του σε ένα αντι-κυβερνητικό μέτωπο και αναμένει πως αυτό θα εντείνεται όσο το τσουνάμι ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά .

To συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται για  τα μέσα Απριλίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προτείνει την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Στόχος είναι να σηματοδοτηθεί ένα άνοιγμα, καθώς  στις εσωκομματικές κάλπες θα μπορούν να πάνε περίπου 60.000 μέλη του κόμματος

H σχετική πρόταση προβλέπει πως  σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες η εκλογή θα γίνεται ανάλογα με τη δύναμη των μελών του κόμματος. Ουσιαστικά από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, με τις προωθούμενες αλλαγές θα φτάσει στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η  συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως για παράδειγμα από την  «Κίνηση Μελών», την «Γέφυρα», τους  «πασοκογενείς», την  «ΡΕΝΕ» κ.α.  Με την πρόταση αυτή διαφωνούν  τα στελέχη της «Ομπρέλας» (για παράδειγμα δεν συμφωνούν οι Ευκ. Τσακαλώτος,  Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης). 

Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις, ώστε να υπάρξουν και νέα πρόσωπα που σηματοδοτούν «άνοιγμα»  στην κοινωνία. Μεταξύ άλλων στόχος είναι θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει  στις τοπικές κοινωνίες και στο χώρο της εργασίας αλλά και πρόσωπα με πιο τεχνοκρατικό προφίλ που ανήκουν στην ομάδα των συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος να σημειωθεί πως ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι είτε στο Επικρατείας (αν είναι και προεκλογικά εκπρόσωπος του κόμματος) είτε θα κατέβει στην Α Αθηνών. Σε περιφέρεια της Αττικής αναμένεται να  είναι υποψήφια η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. 

https://www.naftemporiki.gr/