Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Στο φουλ οι μηχανές στα κόμματα για πρόωρες κάλπες, θα στηθούν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2022 το αργότερο

  Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliari@naftemporiki.gr Το «παράθυρο» για τις πρόωρες κάλπες έχει ανοίξει διάπλατα και τα κομματικά επιτελεία...

 Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

kkokkaliari@naftemporiki.gr

Το «παράθυρο» για τις πρόωρες κάλπες έχει ανοίξει διάπλατα και τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητες και ετοιμάζονται για μια φθινοπωρινή αναμέτρηση. Τα … στοιχήματα διαδέχονται  το ένα το άλλο για το αν οι κάλπες θα στηθούν το Σεπτέμβριο (στις 18 ή 25 του μήνα) ή το αργότερο στις 2 Οκτωβρίου. Στα στρατηγεία των κομμάτων κλείνουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα ψηφοδέλτια και ήδη βάζουν μπροστά τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. 

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται,  ήταν αυτή που πυροδότησε τη συζήτηση για το momentum της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η αντιπολίτευση …βλέπει φθινοπωρινές κάλπες, με τον πρόεδρο  του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως πρέπει να ανακοινωθεί από τώρα η ημερομηνία για εκλογές μέσα στο  Σεπτέμβριο. 

Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, ενώ να σημειωθεί πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και προβλέπει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία (ανάλογα και με την δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής). 

Νέα Δημοκρατία: Μάχη ενάντια στη… χαλαρή ψήφο

 

Το «χαρτί» της σταθερότητας σκοπεύει να επιστρατεύσει η Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας στην ανάγκη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη, καθώς η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε μια χαλαρή ψήφο. Και στόχος είναι να υπάρξει μια εκστρατεία συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων, καθώς το ποσοστό της πρώτης κάλπης θα δώσει και μια εικόνα για την δυναμική των κομμάτων ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης (σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης).

Καμπανάκια έχουν χτυπήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών. Το πρώτο θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι το υψηλότατο ποσοστό της αποχής. Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με τις νέες πολιτικές ισορροπίες και με το ό,τι ο Εμ. Μακρόν μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο.

Στο   γαλάζιο στρατόπεδο στόχος είναι η αυτοδυναμία και στο πλαίσιο αυτό  το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί το άνοιγμα σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει  πρόσφατα υπογραμμίσει πως «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», ενώ έχει σημειώσει πως σε μια  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στόχος είναι να αξιοποιηθούν και πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού πλαισίου. 

Στο φλέγον θέμα της οικονομίας από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό  που θα τονίζεται κατά την προεκλογική περίοδο είναι πως η κρίση ακρίβειας που χτυπά τα νοικοκυριά είναι εξωγενής. Παράλληλα στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, με αναφορές στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών θα δεχθούν πρέσινγκ από την αντιπολίτευση  για το ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συνεχείς αναφορές στην ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας.   Ωστόσο θα επιχειρηθεί να ριχθεί το… γάντι στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα πως η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και πόλωσης. 

ΣΥΡΙΖΑ : Να ανακοινωθεί ημερομηνία εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο

 

«Ο κύριος Μητσοτάκης μπροστά στα συσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ότι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές. Καλοδεχούμενη η απόφασή του» του σημείωσε χθες κατά την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσιπρας. «Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση» τόνισε  μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη :  Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο.  Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές. Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά θέματα. Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου  έχουν ανεβάσει  ταχύτητες και στόχος είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων.  Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες από την αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνεται διαρκώς αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει «προοδευτική διακυβέρνηση». Να σημειωθεί πως  μια πρόγευση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο Αλεξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Χθες μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο». Και υπογράμμισε «από την μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία». 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η οικονομία μπορεί να εξελιχθεί στην Αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και χτυπούν καμπανάκι για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.naftemporiki.gr/