Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Κ. Χατζηδάκης: Υπουργός Εργασίας… εκτός τόπου και χρόνου

  Του Βασίλη Αγγελόπουλου v. aggelopoulos @ naftemporiki . gr Από την μία για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό τους απαξιώνουμε πλήρως...

 Του Βασίλη Αγγελόπουλου

v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Από την μία για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό τους απαξιώνουμε πλήρως. Από την άλλη όμως, ετοιμάζουμε φιέστα για να βραβεύσουμε τους καλύτερους εξ αυτών!

Από τη μία λαμβάνουμε ένα τσουβάλι μέτρα για να μειωθεί το στοκ των συντάξεων. Από την άλλη όμως, τα μέτρα αποτυγχάνουν παταγωδώς και καταλήγουμε στη fast track λύση, που όμως μπορεί οδηγήσει σε αισθητά μικρότερες συντάξεις από τις αναμενόμενες, ή σε μεγαλύτερες με υποβολή πλαστών στοιχείων, που θα τα κάνουμε αποδεκτά.

Από την μία καταργούμε ουσιαστικά το οκτάωρο και οδηγούμε τις επιχειρήσεις σε ένα καθεστώς απλήρωτων υπερωριών. Από την άλλη πάλι παραδεχόμαστε ότι η μερική απασχόληση αποτελεί πρόβλημα υποδηλωμένης εργασίας.

Από την μία θέλουμε μια αγορά εργασίας που θα είναι «στολίδι», ειδικά τώρα που η θερινή τουριστική περίοδο ξεκίνησε και είναι ο «καθρέφτης» της χώρας. Από την άλλη όμως, φροντίσαμε επί ένα έτος να απαξιώνουμε τον ΣΕΠΕ και οι έλεγχοι να διεξάγονται με το… σταγονόμετρο. Ακόμα και αυτή την σύμβαση των εργαζόμενων στον επισιτισμό καθυστερήσαμε ένα έτος να κυρώσουμε και τώρα ζητάμε και τα… ρέστα!

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει εδώ και ενάμιση χρόνο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και οι οποίες, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Παρόλ’ αυτά, βαφτίζοντας το «κρέας - ψάρι» και επιδιώκοντας με ένα τσουβάλι επικοινωνιακούς τρόπους να αλλάξει η εικόνα της πραγματικότητας, επιχειρείται να πειστούν οι πολίτες (ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι), ότι είναι… ευχαριστημένοι! Ας δούμε όμως την πραγματικότητα, χωρίς κανένα επικοινωνιακό «πρίσμα»:

Αγορά εργασίας: Εδώ και ένα έτος, με τον νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808), το οκτάωρο μπορεί να καταστρατηγείται. Μάλιστα, η αύξησή του, μπορεί να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου! Πρόκειται σαφώς για μια εικόνα στρέβλωσης της αγοράς εργασίας, που οδηγεί σε πιέσεις από την πλευρά εργοδοτών, που περιμένουν την ευκαιρία για να καρπωθούν περισσότερες ώρες εργασίας, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο της υπερωρίας. Μετά από ένα έτος λειτουργίας της εν λόγω διάταξης, μόνο στον τουρισμό φάνηκε ότι υπάρχουν 55.000 κενές θέσεις  εργασίας. Προφανώς, οι εργαζόμενοι αρνούνται να δουλέψουν καθημερινά 10άωρα,  χωρίς ρεπό και για μισθό που σε κάποιες περιπτώσεις κινείται στα επίπεδα των βασικών αποδοχών.

Εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση: Οι χαρακτηρισμοί που τους αποδόθηκαν παραπέμπουν το λιγότερο σε… τεμπέληδες! Τι να προσέχουν «μην τους φύγει κανένας πόντος» ειπώθηκε πέρσι, επειδή αρνήθηκαν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης. Μέτρο που πράγματι εφαρμόστηκε με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και με δημιουργία προβλημάτων,  αφού σε αρκετές περιπτώσεις ζητούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από πολίτες που αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν! Ο ΕΦΚΑ που επρόκειτο να εκσυγχρονιστεί, πρώτα χαρακτηρίστηκε ως «σαραβαλάκι»… Αποκορύφωμα είναι να βγαίνουν στην δημοσιότητα περιπτώσεις εργαζομένων που δεν επιλέγονται σε διευθυντικά αξιώματα, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, επειδή δεν είναι  αρεστοί στην πολιτική ηγεσία! Έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες από τον Σύλλογο των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, που όμως η πλευρά Χατζηδάκη αποφεύγει μέχρι  και να σχολιάσει. Ακόμα χειρότερα, που για το «καυτό θέμα» της επιλογής του διοικητή της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, υπήρξαν επίσημες καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, περί παρεμβάσεων, εξωθεσμικού χαρακτήρα. Ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, αν και διαψεύστηκε από τον κ. Χατζηδάκη. Όμως οι καταγγελίες ότι επιλέχθηκε ο τέταρτος στην μοριοδότηση που είχε γίνει, ήταν αληθείς…

Μισθοί: Επί των ημερών Χατζηδάκη, έγιναν δύο αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές. Έτσι, ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό  τομέα αυξήθηκε από τα 650 ευρώ, στα 713 ευρώ μικτά. Παράλληλα έγιναν και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, που συνολικά την τριετία διακυβέρνησης της ΝΔ, φτάνουν τις 4,4 ποσοστιαίες  μονάδες. Εντούτοις, οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί και ο κόσμος της εργασίας, στενάζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι  πάνω από 700.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν αποδοχές «πείνας» που δεν υπερβαίνουν τα 380 ευρώ καθαρά. Το πρόβλημα της μερικής απασχόλησης και των ωραρίων «λάστιχο» παραμένει, με χιλιάδες εργαζόμενους να ταλαιπωρούνται δίχως τελειωμό. Ακόμα χειρότερα, που οι αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές, δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά «εργαλείο» επικοινωνιακής «φούσκας» από την Κυβέρνηση. Απόδειξη ότι ακόμα και το +7,5% που αποφασίστηκε την 1η Μαΐου, δεν περιόρισε ούτε στο ελάχιστο την μείωση της αγοραστικής δύναμης. Επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις δεν προωθούνται και αποτελούν «κενό γράμμα», αφού η επέκταση στο σύνολο του κλάδου,  καθυστερεί δραματικά από το υπουργείο Εργασίας. Είναι  σαν κάποιοι να «κλείνουν το μάτι» στους επιχειρηματίες  να διατηρήσουν πιο χαμηλά τους μισθούς. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις παρεμβαίνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, μια κατηγορία που λειτουργεί εκτός κλαδικών συμβάσεων και έτσι οι μισθοί καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Απονομή συντάξεων: Το  μεγάλο «αγκάθι» του Κωστή Χατζηδάκη. Όσο και αν «φτιασιδώνονται» οι γωνίες, το πρόβλημα παραμένει. Μπορεί επικοινωνιακά να προωθούνται οι 78.173 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις του Μαρτίου, που είναι 109.231 αν προστεθούν και οι μη ληξιπρόθεσμες, όμως το νούμερο αυτό, αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις. Τεχνηέντως μένουν εκτός οι επικουρικές, τα εφάπαξ, τα μερίσματα, αλλά και η παράλληλη ασφάλιση που καθυστερεί εδώ και έξι χρόνια να απονεμηθεί. Παράλληλα μένουν εκτός και οι διεθνείς συντάξεις, με τους γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για πάνω από 300.000 εκκρεμότητες! Η απόφαση για συντάξεις fast track, μπορεί επικοινωνιακά να φαίνεται ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά έχει πολλά «θολά» σημεία: Όπως φαίνεται, ανοίγει ο δρόμος για «βιομηχανία πλαστών συντάξεων»,  καθώς θα γίνεται  αποδεκτό από τον ΕΦΚΑ, κάθε έγγραφο που θα υπογράφει εκ των προτέρων ο ασφαλισμένος – εν δυνάμει δικαιούχος. Επίσης, ο όποιος έλεγχος θα διεξάγεται σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας,  ανά περίπτωση, συνεπώς το πρόβλημα με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, μεταφέρεται  στο μέλλον σε κάποια… άλλη κυβέρνηση. Όμως είναι πρόβλημα που μπορεί να τινάξει στον αέρα,  τα δημοσιονομικά του ΕΦΚΑ. Σε όλα τα παραπάνω,  έρχεται και η εμμονή σε εντελώς λάθος επιλογές, να παρουσιαστούν ως επιτυχημένες που προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύτηκε μέχρι και… δημοσκόπηση,  για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι το  μέτρο των δικηγόρων-λογιστών που θα αναλάβουν την απονομή των συντάξεων, είναι αρεστό από το 60% των ερωτηθέντων. Βέβαια,  το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο οι δικηγόροι και οι λογιστές έχουν αναλάβει μόλις 1.500 περιπτώσεις να διεκπεραιώσουν και έχουν φέρει εις πέρας μερικές… δεκάδες, τοποθετείται στα «ψιλά γράμματα». Αλλά το πρόβλημα παραμένει.

https://www.naftemporiki.gr/