Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Αναταραχή στη Γαλλία: Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν – Έκανε την έκπληξη η Λεπέν

  Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία! Δεν συγκεντρώνει τελικά την απόλυτη πλειοψηφία ο   Εμανουέλ Μακρόν , καθώς η προσκείμενη στον πρόεδρο...

 Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία! Δεν συγκεντρώνει τελικά την απόλυτη πλειοψηφία ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η προσκείμενη στον πρόεδρο παράταξη μπορεί να ήρθε πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

“Πυρετός” για εξασφάλιση πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο 

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να κινούνται γύρω από τις 60 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία.

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα πάντως, ο Κριστιάν Ζακόμπ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. «Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του δεν έχασαν μόνο την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν. Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά με ποσοστό 52,46%.

«Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα» πρόσθεσε η Μπορν. Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Λεπέν: Πρόεδρος της μειοψηφίας ο Μακρόν

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. «Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία. «Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

https://www.ertnews.gr/