Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Γ. Γκιόλας: Το Κρανίδι τίμησε χθες τον ήρωα Παπαρσένη Κρέστα

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ ΚΡΕΣΤΑ»  Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022,  το Κρανίδι τιμά και θυμάται τον ήρωα...

 


 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ ΚΡΕΣΤΑ» 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022,  το Κρανίδι τιμά και θυμάται τον ήρωα της Παπαρσένη Κρέστα με  δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου , επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του 'Ηρωα  καθώς και την εξαιρετική ομιλία της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας. Ηλιού.

Ο Παπαρσένης Κρέστας γεννήθηκε στο  Κρανίδι το 1779.

Τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής στην Κοιλάδα και των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη εκτίμησαν τη φιλομάθεια του και τον έστειλαν στην περίφημη εκκλησιαστική σχολή της Δημητσάνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μικρά Ασία στη σχολή των Κυδωνιών στο Αϊβαλί.

 Υπηρέτησε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. ΄Εγινε μέλος της  Φιλικής εταιρείας. Έλαβε δυναμικά μερος στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό Ζυγό. 

 Στις 2 Απριλίου 1821 η Δημογεροντία Κρανιδίου διακήρυξε την ελευθερία και την λήψη των όπλων δίνοντας εντολή στον Παπαρσένη να κινηθεί για την απελευθέρωση του Ναυπλίου και να αγωνιστεί όπου η πατρίδα είχε ανάγκη... Ως Οπλαρχηγός Ερμιονέων, Επιδαυρίων, έδωσε πολλές σκληρές μάχες. Ατρόμητος πολεμιστής ιδεολόγος, ακαταμάχητος.

Συγκέντρωσε 600 γενναίους Κρανιδιώτες και πολεμώντας γενναία έχασε τη ζωή του στις 27 Νοεμβρίου 1822 στα Δερβενάκια στο στενό του Αγίου Σώστη αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του Ντελι Αχμέτ  που τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν χωρίς να τροφοδοτήσουν τους πολιορκούμενους Τούρκους στο Ναύπλιο και το Παλαμήδι, αλλά ο Παπαρσένης Κρέστας και ο ανιψιός του έχασαν τις ζωές τους.

 Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο βίντεο:

https://www.facebook.com/100008505758788/videos/2351651235011598/