Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Επίδαυρος: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η Απόδοση του έργου «Ανάδειξη Κάστρου Πιάδα, Νέας Επιδαύρου» (εικόνες)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13 Ιανουαρίου η απόδοση του έργου “Ανάδειξη Κάστρου Πιάδα, Νέας Επιδαύρου’’, από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη...



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13 Ιανουαρίου η απόδοση του έργου “Ανάδειξη Κάστρου Πιάδα, Νέας Επιδαύρου’’, από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη.

Παρόντες επίσης ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης ,ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές Αργολίδας ,Γ. Ανδριανός , Α. Πουλάς, Γ. Γαβρήλος, ο Γ. Γ. υπουργείου πολιτισμού Γ. Διδασκάλου , ο αντιπεριφερειάρχης  Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Β. Σιδέρης ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Ορφανός, ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Γ. Μαλτέζος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Μπούνος και Τ. Γανώσης .

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ανέφερε: 
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σ’ έναν από τους γενέθλιους τόπους της σύγχρονης ιστορίας μας, το άλλοτε μικρό χωριό της Αργολίδας όπου έλαβε χώρα μια από τις σημαντικές στιγμές της επανάστασης του 1821. Εδώ όπου συνήλθε η Α’ Εθνοσυνέλευση, γράφτηκε η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας. Εδώ όπου μπήκαν τα θεμέλια της δικαιοπολιτικής μας παράδοσης και αποτυπώθηκαν οι αξίες της συνταγματικής μας δημοκρατίας.
Η Πιάδα, ωστόσο, η σημερινή νέα Επίδαυρος, δεν φέρει τα ίχνη μόνο του νεότερου παρελθόντος μας. Ούτως ή άλλως, η Αργολίδα συνοψίζει τον βίο του γένους στη διαχρονία του, μια διαδρομή από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από εκεί στους νεότερους χρόνους, που άφησε βαθιά τα ίχνη της στο τοπίο και στους ανθρώπους. Εδώ, στο αναστηλωμένο Κάστρο της Πιάδας, που μοιάζει να επεκτείνει και να συμπληρώνει τη φυσική οχύρωση από τους βράχους και το γειτονικό φαράγγι, ένα από τα πολλά μνημεία του μεσαιωνικού ελληνισμού που συντηρεί και αναδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού, βιώνουμε έντονα τη συνέχεια. Και πλάι στον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη απηχούν και το δικό μας αίσθημα: «Κάθε φορά που μπαίνω σε μιαν από τις μισογκρεμισμένες και μισοζωγραφισμένες εκείνες μικρές εκκλησιές […] μου φαίνεται ότι έρχομαι σε άμεση, σε δερματική σχεδόν επαφή με το σόι μου, λες κι’ έχω αποδείξεις ότι αυτό κρατάει ολόισα από το Βυζάντιο».
Έργα όπως αυτό που αποδίδεται σήμερα μας συνδέουν στενότερα με την ιστορία μας, με τις ρίζες μας, με το πνεύμα των τόπων. Θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας και σε όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Κάστρου της Πιάδας.

Φωτογραφίες eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος