Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Τάσος Λάμπρου: O επαγγελματικός προσανατολισμός στην εκπαίδευση και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Διανύοντας τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς αξίζει να επισημάνουμε ότι ο επιστημονικός  κλάδος του σχολικού επαγγελματικού πρ...

 

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς αξίζει να επισημάνουμε ότι ο επιστημονικός  κλάδος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί έναν  σημαντικό μέγεθος στη ζωή της κάθε  σχολικής μονάδας.

 Το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού εισήλθε στη Μέση Εκπαίδευση την δεκαετία του 1980 ως μια καινοτόμα παρέμβαση στα δρώμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και απηχούσε το αίτημα μιας συνολικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Παιδείας και της προσαρμογής αυτής στις ανάγκες  του κοινωνικού γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια να συνθέσει την εκπαιδευτική διαδικασία με τις ανάγκες της κοινωνίας, με τις ανάγκες των ανθρώπων και όλα αυτά σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο λόγω των μεγάλων αλλαγών στο τομέα της τεχνολογίας.

Από την εποχή εκείνη έγιναν πολλά, κύλησε πολύ νερό, με μεγάλες αλλαγές στην  ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, πέρασαν εύκολα και δύσκολα χρόνια, με πολλές οικονομικές και κοινωνικές διακυμάνσεις. Ένα είναι σίγουρο - ότι στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης απαιτείται να υπάρχουν παράλληλα διακριτοί και σαφέστατοι εκπαιδευτικοί στόχοι με έμφαση  τόσο στη διαδικασία της μάθησης αλλά και δυνατότητα ύπαρξης στόχων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Άρα οι μαθητές χρειάζεται έγκυρα και έγκαιρα να γνωρίζουν για τις προοπτικές των επιστημονικών κατευθύνσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων, την έννοια της επαγγελματικής κατάρτισης και κινητικότητας, τις συνθήκες εργασίας σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, τη σύνδεση των γνώσεων με τις απαιτήσεις του κάθε επαγγελματικού τομέα.

Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα η Πολιτεία να δώσει έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό, να στηρίξει με κάθε τρόπο τον διεπιστημονικό κλάδο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, να αξιοποιηθούν τα επαγγελματικά στελέχη που υπάρχουν σε αυτόν τον κλάδο  για να κερδηθεί το στοίχημα της βασικής αρχής «η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση» μέσω των σωστών αποφάσεων, με βάση το τρίπτυχο «ξέρω, μπορώ και θέλω» η αλλιώς «γνώση, ικανότητα, διάθεση»  για τις μελλοντικές καλύτερες δυνατές επιλογές επαγγελματικού τομέα και επαγγέλματος.

Αυτονόητο είναι ότι και στην τοπική κοινωνία χρειάζεται να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων  για να υπάρχει η αναγκαία συνέργεια, η απαραίτητη σύνδεση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τις προοπτικές μίας τοπικής κοινωνίας πάνω στις εξελίξεις της τοπικής οικονομίας αλλά και των κοινωνικών μεταβολών που θα προκύψουν σε ένα τόπο.

Συμπερασματικά πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό τόσο στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στον  χώρο του κοινωνικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται το κάθε άτομο, σε  αυτό χώρο απαιτείται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλοί ΔΗΜΟΙ της χώρας αλλά και της Ευρωπαικής  Ένωσης αξιοποιώντας ευρωπαικά προγράμματα στα πλαίσια υλοποίησης της κοινωνικής τους πολιτικής έχουν ιδρύσει  και λειτουργήσει τοπικά γραφεία επαγγελματικής συμβουλευτικής και σταδιοδρομίας ,παράλληλα με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές ,τα οποία λειτουργούν  επικουρικά προς όφελος των νέων ανθρώπων και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.  

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ
Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης.