Δι κτάτορα χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκ...
Δικτάτορα χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε στην Ρώμη, αναφερόμενος στο sofagate.
«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε.
«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, που κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε: «Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις άσχημες και παράλογες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο Πρόεδρό μας».
Η υπόθεση, που ονομάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ ως «sofagate», αφορά στην υποδοχή που επιφύλαξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκου ΣυμβουλίουΤΣαρλ Μισέλ.
Τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια και αμήχανη μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. Ένα «εχμ» ακούγεται στο βίντεο, μέχρις ότου να βρεθεί η λύση και να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ.
