Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

"Το λάθος του Ιουνίου" και ο τρόμος στην Οικονομία

  Oι αγορές «τρέμουν» στο «λάθος» του Ιουνίου. Μην τυχόν δοθεί το λάθος μήνυμα από την ΕΚΤ ότι οι αγορές ομολόγων μειωθούν πιο γρήγορα απ’ ό...

 


Oι αγορές «τρέμουν» στο «λάθος» του Ιουνίου. Μην τυχόν δοθεί το λάθος μήνυμα από την ΕΚΤ ότι οι αγορές ομολόγων μειωθούν πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένεται. Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι «πρώιμο» να μιλάμε για άρση των μέτρων στήριξης, η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι πλησιάζει. Και οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ, βλέπε Γενς Βάιντμαν της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και Κλάας Νοτ της Ολλανδίας, είναι έτοιμοι να θέσουν στη συνεδρίαση του Ιουνίου θέμα χρονοδιαγράμματος για το πότε θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των μέτρων.  

Παρά τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ, οι αγορές πορεύονται ένα βήμα πιο μπροστά και διερωτώνται εάν η νέα πραγματικότητα που έρχεται έχει γίνει αντιληπτή από τον πλέον υπερχρεωμένο Νότο, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, των οποίων τα οικονομικά θεμελιώδη είναι αδύναμα. Η Citigroup προετοιμάζεται για μία πρώτη μείωση των αγορών ομολόγων στις αρχές Ιουνίου, ενώ η M&G Investments εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να αρχίσει να σορτάρει περιφερειακό χρέος. 

Οι επενδυτές την ονόμασαν «ημέρα της κρίσης», τη στιγμή που οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης θα επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα για έναν νέο κίνδυνο και γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούν για το αναπόφευκτο: την άρση της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Για τις πλέον υπερχρεωμένες οικονομίες, αυτό θα τις θέσει ενώπιον των δυνάμεων της αγοράς που οι ίδιες δεν μπορούν να διαχειριστούν. Γιατί όταν θα φύγει η έκτακτη στήριξη, οι δυνάμεις αυτές θα είναι επιθετικές και θα αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο. Το κομβικό ερώτημα είναι εάν τα εθνικά σχέδια με τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και ικανή να περιορίσει το τεράστιο «βουνό» χρέους που είχε συσσωρευθεί στον ευρωπαϊκό Νότο.

Παρά την απρόσμενη αναβάθμισή μας από τον S&P, ο οίκος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει και τους αρνητικούς παράγοντες για την αξιολόγηση της χώρας, που είναι, μεταξύ άλλων, το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος. Νευραλγικό σημείο και οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., πότε θα επιστρέψουν και σε τι μορφή.

Παρότι η δημοσιονομική κατάσταση σε κάποιες χώρες θα πρέπει να διορθωθεί, αυστηροί στόχοι ως προς τα ελλείμματα θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στις οικονομίες. Η Saxo Bank προειδοποιεί για μία κρίση χρέους νούμερο 2, που θα αρχίσει με την έξοδο από τα μέτρα στήριξης και θα συνεχιστεί με την έξοδο των ξένων επενδυτών από το ελληνικό χρέος, του οποίου διακρατούν το 90%. Οι επιλογές για την ΕΚΤ «στενεύουν», τη στιγμή που και μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη υπάρχουν ένα σωρό αποκλίσεις: στην οικονομία, στον πληθωρισμό, στην ανεργία, στο χρέος. 

naftemporiki.gr