Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Οι New York Times για παρακολουθήσεις: Μνήμες από τη σκοτεινή εποχή της χούντας στην Ελλάδα

  Σε ένα σκληρό κείμενο, οι New York Times, αναφέρονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν σκάνδαλο, ενώ ...

 Σε ένα σκληρό κείμενο, οι New York Times, αναφέρονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν σκάνδαλο, ενώ προσομοιάζουν την κατάσταση με τις «σκληρές ημέρες της χούντας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε κατάσταση  damage-control», αναφέρει η εφημερίδα παραπέμποντας στις προσπάθειές του να διαχειριστεί την ζημιά.

«Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «φέρνει μνήμες των σκοτεινών εποχών της χούντας στην Ελλάδα», τονίζεται.

«Στην χώρα σήμερα κυριαρχούν οι λέξεις "εκβιασμός", Watergate, Predator, γράφειτο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για ένα «μυστικό αστυνομικό κράτος που πραγματοποιεί εκτεταμένες παρακολουθήσεις». Όπως αποκαλύπτει, μόνο πέρυσι δόθηκαν εντολές για πάνω από 15.000 παρακολουθήσεις.

Οι NYT, κάνουν επίσης αναφορά στον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε το θέμα, όταν δημοσιοποιήθηκε η παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Όπως γράφει, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο -τότε - επικεφαλής της ΕΥΠ απέφευγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ενώ ο  χρόνoς της συζήτησης περιορίστηκε στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

«Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία εξελίχθηκαν σε τεράστιο σκάνδαλο που συγκλονίζει  την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης».

 Το δημοσίευμα   ...παραπέμπει  στην περίοδο διακυβέρνησης του -πατέρα του Έλληνα πρωθυπουργού-  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος «αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν  διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις «απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας, Παναγιώτη Κοντολέων, αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη — που είναι επίσης ανιψιός του — και σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ανέφερε: «Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», γράφουν οι NYT που δεν παραλείπουν να τονίσουν πως η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας βρίσκεται υπό την επίβλεψή του.

 

Ο...ξένος δάκτυλος

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών, υπογραμίζεται, με την επισήμανση ότι «Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, ένθερμου υπερασπιστή της Ουκρανίας, υποστήριξαν ότι πίσω από τις υποκλοπές, ίσως κρύβονται ξένες δυνάμεις», σε μία σαφή αναφορά σε δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στους Ρώσους και στους Τούρκους. 

«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατέρρεαν κυβερνήσεις που αντιτίθενται στη Ρωσία», είπε  ο υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Παρότι τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνεις τώρα;»

Η Τουρκία, επίσης, είπε, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο «σκιώδεις δυνάμεις εκτός Ελλάδας» να εργάζονται «για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

«Ανοίγοντας» το θέμα των παρακολουθήσεων, η εφημερίδα υπενθυμίζε πάντως πως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez , έχει γίνει στόχος του spyware Pegasus, ενώ το ίδιο ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες, και για τον Εμμανουέλ Μακρόν, για τον πρώην πρωθυπουργ  του Βελγίου και για άλλα κορυφαία στελέχη της ΕΕ.

 «Οι έρευνες για το λογισμικό υποκλοπής θα πρέπει τώρα «να περιλαμβάνουν έλεγχο των τηλεφώνων όλων των πολιτικών και αξιωματούχων ανώτατου επιπέδου στην ΕΕ», έγραψε την Τρίτη στο Twitter η Sophie in 't Veld, η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το spyware Predator. «Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατασκοπευτικής δραστηριότητας από τις κυβερνήσεις». 

 

Η παρακολούθηση Κουκάκη

«Ο Θανάσης Κουκάκης, ένας ερευνητής ρεπόρτερ που είχε  αναζητούσε πληροφορίες για πεπραγμένα  Ελληνικών παρακολουθήσεων, παρατήρησε προβλήματα με το νέο του iPhone τον Ιούνιο του 2020. Ρώτησε μια πηγή εάν ήταν πιθανό να ήταν υπό παρακολούθηση και η πηγή το επιβεβαίωσε» αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως του αποκάλυψε οι συνομιλίες του καταγράφοντας, συμπεριλαμβανομένης και μιας ενώ  περίμενε την κόρη του μπροστά στο σχολείο της.

Ο δημοσιογράφος διαμαρτυρήθηκε στην αρχή επικοινωνίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας. Πριν προλάβει να λάβει  απάντηση, η κυβέρνηση τροποποίησε έναν νόμο τον Μάρτιο του 2021, επιτρέποντάς της να αποκρύπτει πληροφορίες από άτομα που ερευνώνται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 

Αργότερα, μια έρευνα από  τους Reporters United , η οποία περιελάμβανε έγγραφα της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και τις εντολές του εισαγγελέα, έδειξε ότι η κρατική "επιτήρηση" έληξε την ίδια ημέρα που υπέβαλε την καταγγελία του.

Αποδείχθηκε επίσης ότι το τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί από το σύστημα παρακολούθησης Predator  Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έχει σχέση με αυτό» καταλήγει το δημοσίευμα.

naftemporiki.gr