Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Στην Ε.Ε. τo ελληνικό σκάνδαλο παρακολούθησης «Ο κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Euronews

«Ελλάδα: Ο κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Euronews στο οποίο αναφέρεται ό...

«Ελλάδα: Ο κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Euronews στο οποίο αναφέρεται ότι «το σκάνδαλο παρακολούθησης που συγκλονίζει τη χώρα και θέτει την ελληνική κυβέρνηση υπό ακραία πίεση έφτασε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει την απάντηση της Ελλάδας στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και το κατά πόσο ενδέχεται να έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

«Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών κάνουν πλεον εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες – μόνο το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σιωπά», επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα και στις δηλώσεις της Γερμανίδας σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, Γκαμπριέλε Μπίσοφ, η οποία τόνισε ότι πρόκειται «για μία πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και ότι, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις άλλων κρατών, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί πλήρως. Άλλωστε δεν αφορά απλώς ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τους Έλληνες δημοσιογράφους. Και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

https://www.naftemporiki.gr/

 H γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναπαράγει  τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) σχετικά με τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η εφημερίδα επισημαίνει  ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «εξαιτίας του σκανδάλου παρακολουθήσεων». Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον των βουλευτών για μία ακόμη φορά ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, όπως σημειώνεται, και ότι αυτό ήταν μεν νόμιμο αλλά λάθος.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί γίνονταν οι παρακολουθήσεις και παρέπεμψε σε λόγους εθνικής ασφαλείας, συνεχίζει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι κυρίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική σε αυτή τη στάση, υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει τη νομική, πολιτική και ηθική υποχρέωση να εξηγήσει τους λόγους που γίνονταν οι παρακολουθήσεις ενώ τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται συνοπτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων βρέθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ φέρεται να παρακολουθούνταν και ένας δημοσιογράφος, όπως σημειώνει το τηλεγράφημα του DPA, που υπενθυμίζει επίσης ότι παραιτήθηκαν ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, και ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδης. Το τηλεγράφημα του DPA αναπαράγεται με τον παραπάνω τίτλο και στην ιστοσελίδα του περιοδικού Stern.

Deutsche Welle: «Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αρνείται εκ νέου να παραιτηθεί»

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέρριψε για ακόμη μία φορά τα αιτήματα για παραίτηση στο πλαίσιο της υπόθεσης παρακολουθήσεων. Αυτό δεν αλλάζει τίποτε ως προς την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει και η γερμανική DW, αναφερόμενη  στην υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

Η DW  σημειώνει , μεταξύ άλλων, ότι κατά την έντονη συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν νόμιμη αλλά «πολιτικά απαράδεκτη», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια ή αν ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ξένος πράκτορας, υπογραμμίζοντας ότι η άρνηση του Πρωθυπουργού να πει την αλήθεια, δίνει από μόνη της την απάντηση.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ηγηθεί της χώρας αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα», με το νέο «κύμα εισβολής» από μετανάστες.

Η γερμανική De Morgen αναδημοσιεύει το πρόσφατο άρθρο του Alexander Clapp στους New York Times που αναφέρεται στην υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

https://www.naftemporiki.gr/

https://www.euronews.com/