Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Παρακολουθήσεις, συνεδρίαση της Βουλής: Ποιες οι θέσεις των κομμάτων στην πρόταση ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική

  Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ολομέλειας για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την   υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν...

 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ολομέλειας για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, με βάση τη σχετική πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης,  παρουσιάζοντας την πρόταση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την στάση της επιχειρεί να συσκοτίσει την υπόθεση τονίζοντας ότι η εξεταστική επιτροπή δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Δημήτρης Καιρίδης, σημείωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών», προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη όχι για λόγους συμψηφισμού, αλλά για την εξαγωγή πληρέστερων συμπερασμάτων για τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, η διερεύνηση να επεκταθεί και στο παρελθόν.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και σήψη με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων, καθώς το Μαξίμου είχε δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δημόσιο κονσόρτσιουμ παρακολουθήσεων. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και διαμήνυσε στη ΝΔ ότι εάν επιθυμεί έρευνα σε βάθος χρόνου, μπορεί να καταθέσει δική της, νέα, πρόταση για εξεταστική.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και καλεί όλα τα κόμματα να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» τόνισε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας επίσης ότι ο παρακολουθήσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μεγάλων συμφερόντων και της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να γίνει, να μην περιοριστεί μόνο στον κ. Ανδρουλάκη αλλά να ερευνηθεί και η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, και οι υποκλοπές, τρεις φορές, του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού, του ΚΚΕ, και πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθεί «το θέμα με τις παρακολουθήσεις βουλευτών το 2015 και το 2016. Δεκαεπτά βουλευτών».

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 μίλησε για το «αίσχος των παρακολουθήσεων», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «κατολίσθηση ανευθυνότητας» και για «ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Πρόκειται για τη μάχη όλων των κομμάτων απέναντι στο παρακράτος μιας κλίκας εξουσίας» είπε  και τόνισε «υπερψηφίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» βάζοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο το 2005 και την παρακολούθηση του Κ. Καραμανλή από την NSA.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, καθώς απαιτούνται 120 ψήφοι για την υπερψήφισή της και όχι 151.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει τελικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τσούλας.

Θα προηγηθεί την Τετάρτη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο Κώδικας της Βουλής περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

https://www.ertnews.gr/