Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Γιάννης Γκιόλας στο εορτασμό της Α΄ Εθνοσυνέλευσης Επιδαύρου: Διαχρονική η αξία του Α΄ Συντάγματος που υπογράφτηκε στη Ν.Επίδαυρο

     Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Επίδαυρο με την ευκαιρία της επετείου των 201 χρόνων από την Α’ Εθνο...

 

 

 Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Επίδαυρο με την ευκαιρία της επετείου των 201 χρόνων από την Α’ Εθνοσυνέλευση, παρέστη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας το Σαββάτο και την Κυριακή 14 και 15 Ιανουαρίου 2023.

 Την Κυριακή, στις 11.15 π.μ. τελέσθηκε δοξολογία  στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο και αμέσως μετά στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην πλατεία Ν. Επιδαύρου, έγιναν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός και Α. Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γ. .Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Γκιόλας τόνισε τη σπουδαιότητα της συγγραφής του 1ου Συντάγματος της πατρίδας μας από την πρώτη Συνέλευση Νομοθετικού Σώματος που σήμανε την αρχή της Ανεξαρτησίας της και του αγώνα για την Ελευθερία της. Η τιτάνια προσπάθεια απαλλαγής από τα Οθωμανικά δεσμά και η προσέγγιση στα ιδανικά της Ευρώπης, όπου δέσποζε ο Διαφωτισμός  κατέδειξε τη θέληση των επαναστατημένων Ελλήνων να θεμελιώσουν ένα κράτος Δικαίου που θα στηριζόταν στο Συνταγματισμό, ως μόνο και αναγκαίο κριτήριο πολιτικής νομιμότητας. Αποτέλεσμα ήταν η ψήφιση του αποκληθέντος τότε “Προσωρινού Πολιτεύματος” ή “Προσωρινής Διοίκησης” που περιέλαβε ιστορικές και θεμελιώδεις προβλέψεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, την καθιέρωση της Αντιπροσωπευτικής αρχής και τη διάκριση των Εξουσιών.

Οι Έλληνες, στην πρώτης Εθνική Συνέλευση με βαθιά δημοκρατικό τρόπο και με την έμπνευση των αρχών της πολιτικής αυτοδιάθεσης και της ατομικής ελευθερίας, έθεσαν τα θεμέλια για ένα ελεύθερο κράτος δικαίου.

 * Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων ο βουλευτής παρέστη στην ομιλία από τον κ. Αριστείδη Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Η συμβολή τον Βιτσέντζο Γκαλίνα στη συγγραφή του Συντάγματος της Επιδαύρου”, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Επιδαύρου απευθύνοντας και σύντομο χαιρετισμό.