Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Πυροπροστασία: Άγνωστη λέξη για κράτος, περιφέρεια, δήμο

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε, οι αρμόδιοι αδιαφορούν, δεν παίρνουν κανένα προληπτικό μέτρο ενώ οι κίνδυνοι εγκυμονούν. Είναι νωπές οι πλη...



Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε, οι αρμόδιοι αδιαφορούν, δεν παίρνουν κανένα προληπτικό μέτρο ενώ οι κίνδυνοι εγκυμονούν. Είναι νωπές οι πληγές ακόμα στη χώρα μας από τις μεγάλες περσινές πυρκαγιές. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα εφιαλτική κατάσταση. Κανένα προληπτικό μέτρο από το κράτος την Περιφέρεια το Δήμο. Οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και οι υπηρεσίες είναι άδειες από προσωπικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων έρχεται με την εγκύκλιο στις 15/03/2024 (ΑΔΑ:ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ), να εφαρμόσει τον “Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων” όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3475/Β’/2023. Με αυτή την ΚΥΑ αποθεώνεται το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», μεταφέροντας στους ιδιοκτήτες κατοικιών και ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, δασικές εκτάσεις και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Θεσμοθέτησαν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας με ολοφάνερη πρόθεση να καθίσταται «ατομική ευθύνη» των δημοτών η προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς απεμπλέκοντας περαιτέρω το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Επιβάλλουν δε ένα τσουχτερό χαράτσι με πρόστιμα σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, φροντίζοντας βέβαια να έχουν κέρδη οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Παρακολουθούμε με ανησυχία την αδιαφορία τόσο της νέας δημοτικής αρχής όσο και της διεύθυνσης δασών στο να λάβει προληπτικά μέτρα σε σημεία όπου είναι πιθανό να γίνουν αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ενδεικτικά εντοπίζουμε συγκεκριμένα σημεία.

Στη θέση των Παλιών Σφαγείων είναι το περιβόητο «Πράσινο Σημείο» που μόνο πράσινο δεν είναι. Είναι μια χωματερή όπου ο δήμος και οι εργολάβοι της καθαριότητας πετάνε τα ογκώδη και όχι μόνο απορρίμματα. Ο χώρος κατακλύζεται από σκουπίδια , εύφλεκτα υλικά, νεκρά ζώα και η δυσοσμία είναι τρομακτική. Πέρα από την οικολογική καταστροφή ελλοχεύει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Είτε από το πέταγμα ενός τσιγάρου είτε από αυτανάφλεξη μπορεί να γίνουμε παρανάλωμα.

Το άλσος με τα πεύκα του Προφήτη Ηλία, σε επαφή με το «Πράσινο Σημείο», αφού εγκαταλείφθηκε και ξεράθηκαν τα πεύκα με ευθύνη του δήμου και του δασαρχείου, τώρα αποτελεί επικίνδυνη εστία ανάφλεξης και πρέπει άμεσα να καθαριστεί.

Είναι τα διάφορα ρέματα όπως του Αμαριανού και διάφοροι ανοιχτοί χώροι που δε προστατεύονται και έχουν μετατραπεί σε ανοιχτές χωματερές με ευθύνη και του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τους δημότες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής της λαϊκής περιουσίας και των δασών στα δικά τους χέρια και να διεκδικήσουν:

Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.

Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη.

Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.

Ναύπλιο 18-4-24

Παραθέτουμε φωτογραφίες από τη χωματερή του Πράσινου Σημείου





Και από το ρέμα του Αμαριανού σε δύο θέσεις που διασταυρώνεται με το δρόμο.