Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Για δυνατούς λύτες το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού - Δυσκολεύεται ο Πρωθυπουργός- Δυσανασχετούν οι πρωτοκλασσάτοι

 Ώρα ανασχημτισμού. Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι κατεγράφησαν και έντονες αντιστάσεις από προβεβλημένους υπουργούς για τη μετακίνησή τους σ...


 Ώρα ανασχημτισμού. Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι κατεγράφησαν και έντονες αντιστάσεις από προβεβλημένους υπουργούς για τη μετακίνησή τους σε άλλα πόστα, οι οποίες προκάλεσαν νεύρα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολιγόωρη αναβολή στη λήψη των αποφάσεων.

Πιθανότατα σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ άρχισαν τα τηλέφωνα στους ενδιαφερόμενους υπουργούς και βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές προεξοφλούν ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει ανακοινωθεί το νέο σχήμα, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ με νέο υπουργικό Συμβούλιο.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τις 11.00 υπουργικό Συμβούλιο.

Παρ ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η συνεδρίαση έχει συγκεκριμένη ατζέντα, παραμένει άξιο απορίας ποια είναι η χρησιμότητά του, εν όψει ανασχηματισμού, οπότε δεν αποκλείεται να αναβληθεί για την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι χθες το βράδυ, όλοι οι υπουργοί είχαν την υποχρέωση να αποστείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον απολογισμό έργου και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα σημειώματα για τη συγγραφή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διέψευδαν χθες το βράδυ τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μέσα στην ημέρα για διερευνητικά τηλεφωνήματα του Μαξίμου σε υπουργούς και βουλευτές. Πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι όχι μόνο «έπεσαν» τα πρώτα τηλέφωνα, αλλά κατεγράφησαν και έντονες αντιστάσεις από προβεβλημένους υπουργούς για τη μετακίνησή τους σε άλλα πόστα, οι οποίες προκάλεσαν νεύρα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολιγόωρη αναβολή στη λήψη των αποφάσεων, καθώς οι «καραμπόλες» άνοιξαν «κενά» που πρέπει να καλυφθούν.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει δύο στόχους : Να εκτονώσει - δια της ανάληψη των πολιτικών ευθυνών - τις όποιες αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και να δώσει το στίγμα μίας νέας πολιτικής περιόδου, με έμφαση σε κομβικές μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Για να υπηρετηθεί ο πρώτος στόχος, σχεδόν προεξοφλείται η αποχώρηση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πιθανότατα συνολικά από την κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένη την ένταση και την πυκνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, αν και το όνομά του ακούγεται επίσης είτε ως επικεφαλής ενός νέου φορέα που πιθανότατα θα συσταθεί για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, είτε για το πόστο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αντίστοιχη μετακίνηση του κ. Νότη Μηταράκη σε άλλο πόστο.

Αυτό που επίσης θεωρείται πιθανό είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου για το Περιβάλλον, η οποία πάντως συνδέεται και με την ενίσχυση ή μη της Πολιτικής Προστασίας και θα προκύψει - αν προκύψει - μετά από «σπάσιμο» του σημερινού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως όλα δείχνουν, αμετακίνητοι στις θέσεις τους θα παραμείνουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Θόδωρος Λιβάνιος ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και Γιώργος Στύλιος.

Από εκεί και πέρα, κομβικό για τη διάρθρωση του νέου σχήματος θα είναι η παραμονή ή μη του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην ηγεσία του ΥΠΟΚ. Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Σταϊκούρα επίσης ως αμετακίνητο από τη θέση του. Αν επιβεβαιωθούν, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε το σενάριο που ήθελε τη μετακίνηση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ναυτιλίας στη θέση του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος, επίσης εμφανίζεται να έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει στο πόστο του.

Μέχρι χθες το απόγευμα, το όνομα του κ. Κικίλια, ακουγόταν έντονα για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει θητεύσει και στο παρελθόν. Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, τον εμφανίζουν ως πιθανό αντικαταστάτη του κ. Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε ως πιθανότερος διάδοχος του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία, ωστόσο, δεν είδε με θέρμη την πιθανή μετακίνησή της από το υπουργείο Παιδείας στο συγκεκριμένο πόστο.

Ως πιθανότερος διάδοχός του εμφανίζεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και η πλαισίωσή του σε ρόλο υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργού της καθηγήτριας κ. Αναστασίας Κοτανίδου. Μία κίνηση, που αν γίνει, θα συνιστά, όπως λένε γαλάζια στελέχη, επιβράβευση των γιατρών που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή των εντατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μεγάλο ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί είναι αν θα παραμείνει στη θέση της η κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία κατ επανάληψη έχει συγκεντρώσει τα βέλη των γαλάζιων στελεχών για επιλογές και κινήσεις της. Αν αποχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται να τη διαδεχθεί ο κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για υπουργοποίηση.

Επίσης, τελευταίες πληροφορίες, εμφανίζουν και τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο κοντά στην εκ νέου είσοδό του στην κυβέρνηση.

Αυτό που φαίνεται ότι είναι σίγουρο, είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα έχει πολλούς νέους υφυπουργούς οι οποίοι θα προκύψουν από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να εκτονωθούν οι υφιστάμενες αντιδράσεις για την παρουσία στην κυβέρνηση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται, πάντως, και στο νέο σχήμα, να αξιοποιηθεί στέλεχος με διαδρομή στο χώρο της κεντροαριστεράς και συγκεκριμένα ο κ. Γ. Φλωρίδης.


Πηγή: ieidiseis.gr