Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου - Αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση

  Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ υγειονομικών και κυβέρνησης επιφέρει ο νόμος περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών με μεγάλο π...


 Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ υγειονομικών και κυβέρνησης επιφέρει ο νόμος περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, να προτιμά να υποστεί τις συνέπειες του νόμου παρά να εμβολιαστεί όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ, και εμμβολιασμένοι ή νοσήσαντες συνάδελφοί τους αρνούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζονται τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του προσωπικού προνοιακών μονάδων. Από σήμερα 16 Αυγούστου ξεκίνησε και η εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις προνοιακές μονάδες ενώ, για τους υπαλλήλους των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ ξεκινά σε 15 ημέρες.

Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού για εξαίρεση από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά.

Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαμαρτύρεται ότι δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 300 εργαζόμενοι των προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, αφού ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων  που αναφέρονται.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλές προνοιακές  μονάδες η αναστολή καθηκόντων ξεκίνησε από σήμερα χωρίς όμως να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών  υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί. Ενώ, αρκετοί υγειονομικοί που είναι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης γιατί όπως λένε, οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς και ότι ο εν λόγω νόμος δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας.

Ως εκ τούτου οι υγειονομικοί και συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.    

Ανθή Αγγελοπούλου

https://www.naftemporiki.gr/story/1761898/poedin-anemboliastoi-ugeionomikoi-apofasismeno-na-antimetopisoun-tis-sunepeies-tou-nomou