Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

ΕΟΔΥ: Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

 Ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε με συνέπεια μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών , ως μέτρου προφύλαξης από τον ιό του Δυτι...

 Ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε με συνέπεια μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, ως μέτρου προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κατά την τρέχουσα περίοδο 2022, έως τις 26/07/2022, έχουν διαγνωσθεί συνολικά 13 περιστατικά λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 έχουν εκτεθεί σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (σε αστικές, περι-αστικές και αγροτικές περιοχές), το ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση. Κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης, καταγράφηκε σχετικά νωρίς η κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών (και σε αστικό ιστό, στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης). Επιπλέον, έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και νότια Ελλάδα.

Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται κάθε Τρίτη. Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί περιστατικά της νόσου, αλλά και γενικότερα, σε όλη την επικράτεια. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, 26 Ιουλίου 2022