Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στην Ασίνη (εικόνες)

Με επισημότητα η Ασίνη γιόρτασε και φέτος τον Άγιο Δημήτριο. Την Τρίτη το απόγευμα 25 Οκτωβρίου εψάλει Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούν τ...

Με επισημότητα η Ασίνη γιόρτασε και φέτος τον Άγιο Δημήτριο. Την Τρίτη το απόγευμα 25 Οκτωβρίου εψάλει Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούν τος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στο χωριό.
Παρόντες στον εορτασμό ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο περιφερειακός  σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης , οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός και Κωνσταντίνος Μάκαρης, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της Ασίνης.


Βιογραφία

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περίπου το 280 μ.χ ή 284 μ.Χ. και πέθανε μαρτυρικά επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. άλλοι λένε και το 306 μ.χ.

Ο Άγιος Δημήτριος κατάγετω από αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Διάλεξε το έπάγγελμα του στρατιωτικού στον Ρωμαϊκού στρατού και σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν χιλίαρχος κάτω από τις διαταγές του Γαλερίου Μαξιμιανού,αυτός που έγινε αυτοκράτορας αργότερα και όσο ήταν όταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ. Αγνοώντας το διάταγμα περί διώξεως των Χριστιανών απο τον Διοκλητιανό ο Άγιος Δημήτριος συνελήφθει και φυλακίστηκε.
Στη φυλακή μαζί του ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας ο οποίος θαμονωμαχούσε με τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία ζήτησε βοήθεια και συμβουλή από τον Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος του είπε, θα τον νικήσεις και να μην φοβάσαι και ο Νέστορας νίκησε το Λυαίο. Αυτό προκαλέσε την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, και ο Νέστορας και ο Δημήτριος.

Οι συγγραφείς που έγραψαν για αυτόν μετά, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου έμεινε στον τόπο του μαρτυρίου, ο τάφος δε μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και ονομάστηκε του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη αγιογραφία μας ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο ενώ ο Άγιος Γεώργιος είναι καβαλάρης σε άσπρο άλογο να σκοτώνει το δράκο.

ΠΗΓΗ https://agiosbios.gr

 Φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος