Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Καταδίκη των δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης από τον πολιτικό κόσμο και την Ιερά Σύνοδο περί βιασμού και αμβλώσεων

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης - Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και δεν...

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης - Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό

 Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό.

«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

Λίγο μετά την ανάρτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία ανέφερε ότι  η σχετική δήλωση προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού, στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας λέγοντας ότι: «είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού».

«Αδιανόητη και προκλητική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και προσθέτει «Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία».

Το θέμα σχολίασε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης : «Απαράδεκτη η δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί με το ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη.  Δεν έχω ακούσει από Ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση».

«Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”, που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω.Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα» τόνιζει η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν θα επιτρέψουμε καμία επιστροφή στον Mεσαίωνα

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: «Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις ότι “δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει”, ότι “η άμβλωση είναι έγκλημα” και ότι “ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχεισοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού” είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.

Κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην πατρίδα μας. Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανένα για να ασκηθούν.

Η ζωή προχωράει, τα δικαιώματα διευρύνονται και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητεί».

«Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας» τονίζει το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση για εξέδωσε και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Αναφέρει ότι: «Η καταδίκη των δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης είναι αυτονόητη. Πρόκειται όμως για τον Μητροπολίτη που κατά το παρελθόν -οι ίδιοι που σήμερα τον καταδικάζουν- τον “υπέθαλπαν’, όταν οι δηλώσεις του ταυτιζόταν με την “πολιτική ορθότητα”. Σήμερα, το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μάλλον θα πρέπει να τον ευχαριστήσει θερμά για την αλλαγή ατζέντας από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού: Την ακρίβεια, την πείνα, την φτώχεια, τα εθνικά θέματα και τις υποκλοπές. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις μάλιστα έδωσαν αφορμή στους “γνωστούς” πολέμιους του Ελληνισμού να επιτεθούν συνολικά στην Ορθόδοξη Πίστη και την Ορθοδοξία».

Μ. Συρεγγέλα: Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία

«Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

«Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων» επισημαίνει η κυρία Συρεγγέλα και τονίζει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. «Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό» υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, σχολίασε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, μάς προσβάλλουν όλους βάναυσα, με πρώτη την Εκκλησία, που κατεξοχήν αποδομεί τη βία και κηρύττει την αγάπη. Τα ράσα τελικά δεν κάνουν τον παπά».

Να σημειωθεί ότι το θέμα κυριαρχεί και στο Twitter με τους χρήστες να εκφράζουν αποτροπιασμό για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη.