Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Κωνσταντίνος Π Καραμπής: Δεν μπορούμε πλέον να σφυρίζουμε αδιάφορα -Το ζήτημα της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος, έπληξε και τους ΟΤΑ

  Δυστυχώς, αν και αναμενόμενη ως εξέλιξη, το ζήτημα της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος, έπληξε και τους ΟΤΑ. Οι ΟΤΑ ήταν, και δυστυχώς π...

 

Δυστυχώς, αν και αναμενόμενη ως εξέλιξη, το ζήτημα της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος, έπληξε και τους ΟΤΑ.

Οι ΟΤΑ ήταν, και δυστυχώς παραμένουν κατώτεροι των περιστάσεων, με το πιο οξύμωρο της όλης κατάστασης; να είναι, ότι οι εραστές της εδώ τοπικής εξουσίας, να εκπροσωπούν απροκάλυπτα τις ίδιες στείρες, χωρίς φρέσκες ιδέες πολιτικές-δέσμιοι λοιπόν των κεντρικών πολιτικών, των οποίων μας έφεραν σε αυτό το δαιδαλώδες ενεργειακό αδιέξοδο, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να δώσουν λύσεις.
Απέναντι σε όλο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση & απάντηση-η πολιτική αυτή απάντηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα τη ρήξη με τη κεντρική πολιτική, όποια και αν αυτή είναι, τουναντίον, σημαίνει συνεργασία, δεσμεύσεις, επαναδιαπραγμάτευση, αλλαγή λογικών και δημοσίων επενδύσεων, σημαίνει επίσης σχέδιο, συνέπεια και οργάνωση, σημαίνει ρήξη με κάθε μορφής παθογένειας.
Η αναμενόμενη εδώ και τουλάχιστον 60 έτη (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο ΠΕΣΙΝΕ), με τα τελευταία 12 εξ αυτών η κατάσταση να έχει κορυφωθεί, σε ότι αφορά την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, όσο δε και παράλληλα, οι χαμένες ευκαιρίες έργων για την αντιμετώπιση αυτού του είδους καταστάσεων από πλευράς ΟΤΑ, έχει φέρει τις κοινωνίες σε αδιέξοδο, διότι εκτός τα οικογενειακά βάρη, καλούνται και καλούμαστε άπαντες, να σηκώσουμε επιπλέον τα βάρη των λογαριασμών.
Δυστυχώς, αν και είδαμε τα βουνά να γεμίζουν αιολικά από ιδιώτες, οι οποίοι πέταξαν ένα ξεροκόμματο στις κοινωνίες για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις, στον αντίποδα, ουδέ μια σοβαρή επένδυση από πλευράς κράτους έγινε σε αυτό τον τομέα, των ΑΠΕ. Το μόνο που έγινε, είναι πολύ πρόσφατο και άμεσα αποτυχημένο και αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων με τεχνολογία LED, η οποία μπορεί να επιφέρει μια εξοικονόμηση του 1/3 της ενέργειας-παρόλα αυτά, σήμερα, 3 μήνες αφότου άρχισε το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας, μπαίνει ήδη στο τραπέζι το σενάριο της συσκότισης στις γειτονιές, οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας κλπ, και λογικό, αφού το θέμα σήμερα δεν είναι οικονομικό αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης όγκου ενέργειας-σημείωση, όλο αυτό εκτοξεύει την αβεβαιότητα, προφανώς και τη παραβατικότητα, η οποία ίσως θα φτάσει σε σημεία ρεκόρ, ενδέχεται δε να εξελιχθεί και σε εγκληματικότητα λόγω πρόσφορου εδάφους.
Πάντα, κατόπιν εορτής όλοι μιλούν και μιλούμε ως σύγχρονες Κασσάνδρες, άσχετα που στο λεξιλόγιο τους-μας δεν υπήρχε ως σήμερα καν η λέξη επένδυση, πρόταση ή σχεδιασμός σε ότι αφορά διάφορα ζητήματα, όπως σήμερα, το ενεργειακό.
Η επένδυση στον ενεργειακό τομέα; Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με αόριστους στόχους λχ με την αντίδραση στο χειρότερο σενάριο, αν ποτέ αυτό συμβεί-τουναντίον, η επένδυση σε αυτό τον τομέα αφορά κυρίως την πάγια υποχρέωση του δημοσίου προς τη κοινωνία σε ότι αφορά τα πάγια κατά κάποιο τρόπο έξοδα, μιλάμε δηλαδή για ένα σχεδιασμό του μέλλοντος, ώστε να ανταποκριθεί όσο το δυνατό, στις όποιες προκλήσεις του.

Ας φύγω από το θεωρητικό και αόριστο κομμάτι και ας γίνω πιο συγκεκριμένος, φέρνοντας το παράδειγμα του Ανυφίου και του επιχειρησιακού προγράμματος 2011-14 (βλέπε www.anufi.gr.gg ενότητα σχεδιασμοί & σκέψεις), αλλά και η πάγια έρευνα μου σε αυτό το κομμάτι, η οποία αποδεικνύει ότι τα μεγέθη δεν δικαιολογούν σε κανένα επίπεδο τη συσκότιση που επικαλούνται.

Σε αριθμούς,

Σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία, το Ανυφί τον Αύγουστο του 2013 είχε συνολικά έξοδα για κατανάλωση ρεύματος το ποσό των 11.068,15 ευρώ, εκ των οποίων, μόνο! τα 2.721,97 ευρώ ήταν για κατανάλωση, για έξοδα οδοφωτισμού κλπ, τα οποία αφορούσαν πληρωμή μέσω δημοτικών τελών. Όλα τα άλλα, αφορούσαν έξοδα άρδευσης & ύδρευσης τα οποία αφορούσαν άλλους κωδικούς πληρωμής, αυστηρά, ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ως εδώ, από το σύνολο των εξόδων, της τότε ΤΚ Ανυφίου, μόνο το 24,59%, αφορούσαν τα έξοδα φωτισμού.

Να σημειωθεί ως εδώ, ότι, η έρευνα μου αυτή απέφερε μεταξύ άλλων 443,91 περίπου ευρώ ανά λογαριασμό στα ταμεία του Ανυφίου, λόγω του ότι, η περιφέρεια Πελοποννήσου είχε αυθαίρετα χρεώσει τη πληρωμή του φωτισμού των κόμβων στο Ανυφί, μέρος της οποίας κατανάλωσης; αφορούσε κλοπή ρεύματος με την ανοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συμπερασματικά, αν ο δήμος Ναυπλιέων είχε δώσει βαρύτητα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανυφίου 2011-14 και είχε επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 65.000 ευρώ, για κατασκευή σε φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 100 kw, τότε, το Ανυφί θα είχε πλεόνασμα σε ρεύμα, και αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αναλάβει την οικονομική υποχρέωση της πληρωμής των απορριμμάτων (χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών), για τα οποία, απ ότι φαίνεται, από τα υπονοούμενα του κ. Νίκα, έχει γίνει στάση πληρωμής από τους δήμους, αίτιο κατ εμέ; λόγω της αδιέξοδης, στείρας πολιτικής.

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, δεν μπορούμε πλέον να σφυρίζουμε αδιάφορα-διακυβεύονται πολλά, και η αλλαγή θα πρέπει να είναι δομική και όχι επιφανειακή, όπως σήμερα, ήδη προτείνεται.

Σε αυτή τη πρόκληση, δεν θα μείνω αμέτοχος, από πλευράς μου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουν ανακοινώσεις περί της διεκδίκησης του δήμου Ναυπλιέων και θα δοθεί στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης, ρεαλιστικό και εντελώς διαφορετικό από όσα έως σήμερα γνωρίζουμε, αλλά αυτό θα κριθεί κατά τη κατάθεση.

Συνημμένα: οι λογαριασμοί Ανυφίου, στους οποίους: με κόκκινες κουκίδες αναφέρονται οι περιπτώσεις φωτισμού των κόμβων, με πράσινες τα αρδευτικά- υδρευτικά συστήματα, οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν τον δημοτικό φωτισμό.

Κωνσταντίνος Π Καραμπής

Μέλος του ΝΠΔΔ ΔΟΚΟΙΠΑΝ δήμου Ναυπλιέων, πρώην πρόεδρος της Τ.Κ Ανυφίου-τα υπόλοιπα μετά την σχετική ανακοίνωση.