Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2024

  Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, η οποία διεξήχθη την 5η Μαρτίου 2024, ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δή...

 



Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, η οποία διεξήχθη την 5η Μαρτίου 2024, ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2024.

Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο οποίος συντάχθηκε κατόπιν άψογης συνεργασίας με τα Κοινοτικά Συμβούλια και αξιοποιεί μια πληθώρα χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων.

Είναι ένας δυναμικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, ο οποίος αποτελεί μια απτή απόδειξη ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά, εφόσον εφαρμόζει μια εξορθολογισμένη οικονομική πολιτική, που έχει στο επίκεντρό της τους Δημότες και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Είχε ήδη λάβει την έγκριση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με μία μόνο τυπικού χαρακτήρα παρατήρηση.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν ληφθεί αποφάσεις, εγκεκριμένες από την Αποκεντρωμένη, σχετικά με τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2024.

Ο προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την οικονομική ευρωστία του Δήμου Ερμιονίδας και για πρώτη φορά το σύνολο των εσόδων και των ισοσκελισμένων δαπανών ανέρχεται στα 17.709.868,40€, μία αύξηση της τάξεως του 52% σε σχέση με το έτος 2023.

Εμπεριέχει τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις του Δήμου Ερμιονίδας για την υλοποίηση έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, το “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ”, το “Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”, το “Ταμείο Ανάκαμψης” και το “ΕΣΠΑ”, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει την διεκδίκηση νέων χρηματοδοτήσεων.

Ενσωματώνει με επιτυχία την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όπως ορίζει η νέα νομοθεσία και προβλέπει για πρώτη φορά την λειτουργία κοινωνικών και πολιτιστικών δομών, αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολικών δομών, υπό την αιγίδα του Δήμου.

Προκειμένου να καλυφθούν οι μισθολογικές αυξήσεις, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση του πληθωρισμού και η συνεχόμενη κρατική υποχρηματοδότηση, προβλέπεται μια μικρή αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 0,2€ στα εντός σχεδίου κτήρια και ταυτόχρονα μια ισόποση μείωση στα εκτός σχεδίου.

Έτσι, πλέον, η χρέωση για τις εντός σχεδίου ιδιοκτησίες ανέρχεται στα 1,2€ ανά τετραγωνικό και στις εκτός σχεδίου στα 1,8€ ανά τετραγωνικό. Με αυτές τις νέες χρεώσεις μειώσαμε την μεταξύ τους ψαλίδα από το 1€ που ήταν μέχρι πέρσι, στα 0,6€.

Επισημαίνεται ότι μετά από 13 χρόνια, είναι η πρώτη αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, που επιβάλλει ο Δήμος Ερμιονίδας.

Γι’ αυτό παραμένουμε ο Δήμος με τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ελλάδα, όταν για παράδειγμα γειτονικοί μας Δήμοι χρεώνουν περίπου 3€ το τετραγωνικό.

Ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε για τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία κ.λπ..), για τις οποίες προβλέπονται είτε ελαφρύνσεις κατά 50%, είτε πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο και εποικοδομητικό κλίμα, κατά την διάρκειά της ακούστηκαν ορισμένες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ στο τέλος όλοι έδωσαν συγχαρητήρια για το έργο που έχουν επιτελέσει στην Οικονομική Υπηρεσία και την προϊσταμένη της κα Πασχαλίδου Δήμητρα, στην Υπηρεσία Καθαριότητας και τον προϊστάμενό της κ. Πασιαλή Βασίλη, καθώς και στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κόκκαλη Κώστα.

Δεν μπορούμε όμως να μην στηλιτεύσουμε την ακατανόητη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ του συνόλου του προϋπολογισμού του 2024, ψηφίζοντας μόνο τις υποχρεωτικές εισφορές και τις αμοιβές προσωπικού και αιρετών.

Η συγκεκριμένη στάση της αντιπολίτευσης δεν έχει καμία νομική υπόσταση, με βάση την νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις.

Διότι, όταν συζητείται ένας Προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, βάση του Νόμου, αυτός πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος να ψηφίσει κατά ή παρών ή να καταψηφίσει ορισμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού και να ψηφίσει κάποιους άλλους.

Η μόνη διαφορετική περίπτωση που υφίσταται, είναι να κατατεθεί από κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο ή από μια Δημοτική Παράταξη ένας άλλος Προϋπολογισμός, οπότε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν είτε τον έναν είτε τον άλλον. Όχι όμως να καταψηφίσουν κάποιον.

Στην δική μας περίπτωση υπήρχε μόνο ένας Προϋπολογισμός που κατατέθηκε προς ψήφιση από την Δημοτική Αρχή, ο οποίος επί των 23 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων έλαβε 15 θετικές ψήφους, που μόνο αυτές προσμετρούνται κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Παρά το ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά την παραπάνω διαδικασία, αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να ψηφίσουν μόνο κάποιους κωδικούς του, κάτι το οποίο δεν είχαν δικαίωμα να πράξουν.

Τηρώντας έτσι μια στάση παρωδίας, αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, μπερδεύοντας την διαδικασία ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού με αυτή του Προϋπολογισμού ενός Δήμου.

Ακόμα, πιο ακατανόητη είναι η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ενώ προ ολίγων ημερών ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, χθες δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος το ενσωματώνει πλήρως!!!

Δικαίως αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για ποιόν λόγο αυτοί οι κύριοι της αντιπολίτευσης αρνούνται τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και των αθλητικών εκδηλώσεων;

Γιατί αρνούνται την χρηματοδότηση συλλόγων και φορέων;

Γιατί αρνούνται τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις του Δήμου Ερμιονίδας για την υλοποίηση έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα;

Η στάση τους δείχνει ότι είναι επαγγελματίες αντιπολιτευόμενοι, υπηρετώντας μάλιστα μια στείρα και μηδενιστική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Η Δημοτική Αρχή, με νωπή την νέα λαϊκή εντολή που έλαβε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά με στόχο την πρόοδο του Δήμου Ερμιονίδας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του και των επισκεπτών του.

Γραφείο Δημάρχου