Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

"Επειδή δεν υπάρχει Planet B" - Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

Στην αίθουσα του συλλόγου «Ο Δαναός» παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου το βιβλίο των Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Προβατά «Επει...

Στην αίθουσα του συλλόγου «Ο Δαναός» παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου το βιβλίο των Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Προβατά «Επειδή δεν υπάρχει Planet B».

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του «Δαναού» Σωτήρης Κωτσοβός και  την παρουσίαση έκαναν ο συγγραφέας, πρώην υπουργός, καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος.

Παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Οι τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, απ' άκρη σ' άκρη της Γης, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βαδίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής κρίσης. Η μεγάλη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τα πολλά αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Τα μεγάλα διλήμματα για παγκόσμιες οικονομίες που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές, οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες με τον βαρύνοντα ρόλο της Κίνας στην πράσινη μετάβαση, η διαχείριση απορριμμάτων, η σπουδαιότητα των δασών στην οικολογική ισορροπία, η ρύπανση των νερών, η συμβολή της βιομηχανίας μόδας στις εκπομπές ρύπων, ο ρόλος της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας, οι σύγχρονες μεταφορές, ο ρόλος της βιομηχανίας, οι αναγκαίες αλλαγές, τέλος, στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας αναλύονται με απλό και, κυρίως εποικοδομητικό, τρόπο μέσα από τη συνομιλία του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά. Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες. Η ενεργειακή δημοκρατία, η ενεργειακή φτώχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι μεγάλες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο: ένα σφαιρικό πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων αναλύεται διεξοδικά και κυρίως, μια σειρά εμπεριστατωμένων λύσεων προτείνονται για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μέσα στο σύνθετο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά.

Φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος