Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Πληθωρισμός Μαΐου: Νέα εκτίναξη στο 10,7% στην Ελλάδα- Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

  Της Ραλλούς Αλεξοπούλου ralexop@naftemporiki.gr Nέα άνοδος του  πληθωρισμού  στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια και κατ΄ επέκταση σε αγα...

 Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexop@naftemporiki.gr

Nέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια και κατ΄ επέκταση σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,7% όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,5% τον Απρίλιο και 7,4% τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το μήνα Μάιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά στο 10,7% από 9,4% και 8% τον Μάρτιο, ανεβαίνοντας στην 5η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία (20,1%), τη Λιθουανία (18,5%), τη Λετονία (16,4%) και την Ολλανδία με πληθωρισμό στο 10,2%.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού σε επίπεδο ευρωζώνης παραμένουν οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 39,2%. Ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 7,5% (από 6,3% τον Απρίλιο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα 4,2% (από 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,5% (από 3,3% τον Απρίλιο). 

Μια πρόγευση του τί «έρχεται» είχε ήδη δοθεί ήδη από χθες μέσα από τις ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε νέο άλμα στο 8,7% από 7,8% τον Απρίλιο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό 50ετίας. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,5% από 8,3% τον προηγούμενο μήνα. 

 Φέτος η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% για να αποκλιμακωθεί το 2023 στο 1,6%. Αντίστοιχα για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%. Αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα επανέλαβε την πρόβλεψη της Τράπεζας για πληθωρισμό φέτος μεταξύ 5,5% και 7,5% (δυσμενές σενάριο) ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι από το 2ο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

https://www.naftemporiki.gr/