Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Έφυγε από τη ζωή ο Φιλέλληνας Λατινοαμερικάνος Νομικός Διεθνολόγος, Cançado Trindade που είχε τιμηθεί στο Ναύπλιο με το βραβείο «Πολυζωίδη – Τερτσέτη»

  Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, η ελληνική διεθνολογική κοινότητα, με άφατη θλίψη, αποχαιρετά τον Ant ô nio A...

 Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, η ελληνική διεθνολογική κοινότητα, με άφατη θλίψη, αποχαιρετά τον Antônio Augusto Cançado Trindade. Ο Καθηγητής, διεθνής Δικαστής, με ξεχωριστή παρουσία σε διεθνή fora της διπλωματίας και της διακυβερνητικής συνεργασίας, στον διεθνή ακαδημαϊκό στίβο, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, Μέλος του Institut de Droit International, μέλος και Πρόεδρος του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και τα τελευταία χρόνια Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πέρασε στην αιωνιότητα…

Έφυγε ένας Μεγάλος, Λατινοαμερικάνος Νομικός Διεθνολόγος, ακαδημαϊκός Δάσκαλος, Διανοούμενος, Συγγραφέας και Δικαστής, ο θεωρητικός  της αντίληψης για μια διεθνή δικαιοταξία, στην οποία ο Άνθρωπος αναγορεύεται σε κεντρικό υποκείμενο και δρώντα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο A.Α. Cançado Trindade, οικουμενικός Βραζιλιάνος, με τον χαρακτηριστικό -ξεχωριστό- ανθρώπινο λόγο, με τη μοναδικά μαχητική, ποιοτική γραφίδα και έναν πρωτότυπο νομικό λόγο, άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στην εργογραφία του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως όσον αφορά τις γεμάτες φως σκέψεις του για τον Άνθρωπο/Άτομο και τη θέση του στο διεθνές σύστημα, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για ζητήματα παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Οι χωριστές του γνώμες στις Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελούν ένα εξαιρετικό πλέγμα ευαίσθητου νομικού λόγου, αλλά και πολυσήμαντη συμβολή σε προσεγγίσεις/ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει η διιστάμενη γνώμη του στην υπόθεση Δικαστικές Ασυλίες του  κράτους (Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα παρεμβαίνουσα), στη συντηρητική/ατυχή και contre-sens με τις εξελίξεις Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το 2012.

Το 2014, αναγορεύτηκε Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου, από το «Διεθνολογικό Τμήμα» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ περπάτησε/προσκυνητής στο μαρτυρικό Δίστομο, κεντρικό σημείο αναφοράς στην υπόθεση της διεκδίκησης επανορθώσεων από θύματα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικών δικαστικών αποφάσεων.

Ένας αγαπημένος συνάδελφος και φίλος, που τίμησε με την παρουσία του και τις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, όπου και το 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο «Α. Πολυζωίδης – Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο».

Λάτρης της Ελληνικής Αρχαιότητας και συνάμα άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, εμπλούτιζε συστηματικά τα κείμενα/παρεμβάσεις του με ιστορικές, αναφορές. Αλλά και θαυμαστής της ελληνικής Σχολής του Διεθνούς Δικαίου (Πολίτης, Σεφεριάδης, Σπυρόπουλος, Τενεκίδης, Ρούκουνας κ.λπ.), αναφερόταν συχνά στις θέσεις/απόψεις τους.

Η διεθνολογική κοινότητα έχασε τον κατ' εξοχήν εκφραστή του Διεθνούς Δικαίου για τον άνθρωπο, με επίκεντρο τον Άνθρωπο -''for a humanized International Law'', όπως έλεγε κι έγραφε. Μια απώλεια που μεγιστοποιείται τούτη την κρίσιμη περίοδο της ιστορικής ρήξης που επιτελείται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις άγνωστες ακόμη συνέπειές της στη διεθνή δικαιοταξία, σε επίπεδο δικαίου, θεσμών, και πολιτικής.

Ακάματος αγωνιστής των ιδεωδών της Ανθρωπότητας και της Δικαιοσύνης προς όφελος του Ανθρώπου, των ευάλωτων ατόμων και πληθυσμών, αφήνει μια παρακαταθήκη Αρχών και Αξιών. Παράδειγμα στάσης και θέσεων. Κι ένα φωτεινό χαμόγελο για την στοίχιση σ' αυτόν τον Αγώνα…

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, εξαιρετική εκτίμηση και αγάπη.

Αntônio, Καλό ταξίδι 

Καθηγητής Στέλιος Περράκης

Πρόεδρος