Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Κώστας Καράπαυλος: Η ΔΕΥΑΝ στο χείλος της καταστροφής. Αν τούτο συμβεί μαζί συμπαρασύρεται η πόλη όλη. Και τα χωριά τριγύρω.

 (Μία ανάρτηση για τους πολύ ελάχιστους που θα καθήσουν ένα πεντάλεπτο να την διαβάσουν και για τους ακόμα πιο λίγους που θα σκεφτούν το τι ...

 (Μία ανάρτηση για τους πολύ ελάχιστους που θα καθήσουν ένα πεντάλεπτο να την διαβάσουν και για τους ακόμα πιο λίγους που θα σκεφτούν το τι λέω)

Η ΔΕΥΑΝ στο χείλος της καταστροφής. 

Αν τούτο συμβεί μαζί συμπαρασύρεται η πόλη όλη. Και τα χωριά τριγύρω.

Οι πιθανότητες να παραμείνει η δημοτική αρχή και μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι εξαιρετικά ισχνές.

Όμως τώρα πρέπει να γίνουν τα αναγκαία βήματα για να σωθεί η ΔΕΥΑΝ. Αργότερα θα είναι πολύ αργά.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΝ έχει ζημιές που συσσωρεύονται και γιγαντώνονται. Η σημερινή Διοίκηση έχει ένα μικρός μέρος των διαχρονικών ευθυνών.

Μέχρι σήμερα όλα προχωρούσαν  με σωσίβια. Πόσα σωσίβια όμως ακόμα;

Μεγάλο δάνειο της ΔΕΥΑΝ με εγγυητή τον Δήμο που πληρώνει τις δόσεις. Τέτοιο σωσίβιο πλέον δεν υπάρχει.

Απλήρωτοι λογαριασμοί προς την ΔΕΗ. Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια. Κάπου αυτό θα έχει ένα ταβάνι.

Η ΔΕΥΑΝ σήμερα έχει σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες.

Πριν 15 μέρες εκδικάσθηκε στον Άρειο Πάγο σοβαρότατη υπόθεση με τέως υπάλληλο της επιχείρησης. Η απώλεια της υπόθεσης αυτής συνεπάγεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (ουδείς μας έχει πει το ακριβές επίδικο ποσό). Ήδη την υπόθεση αυτή την έχουμε χάσει στο Εφετείο και πλέον στον Άρειο Πάγο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα επί της ουσίας της υποθέσεως ήδη κριθέντα.

Εκκρεμεί όμως και η δίκη σε δεύτερο βαθμό μεταξύ της ΔΕΥΑΝ και της ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών, όπου το επίδικο ποσό είναι ένα εκατομμύριο και οι τόκοι τρέχουν.

Με έχει αφήσει άφωνο το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ θεωρεί ότι δικαιώθηκε από ένα έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών. Και δηλώνει ότι πλέον η δικαστική απόφαση είναι τυπικό ζήτημα.

Αυτό που λέει το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι αμφισβητούμενο θέμα (ότι εξοφλήθηκε η ΔΕΗ με επιχορήγηση του Κράτους) και μάλιστα το γεγονός αυτό λήφθηκε υπόψη από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΔΕΥΑΝ.

Μετά λόγου γνώσεως σας λέγω ότι η ΔΕΥΑΝ έχει σοβαρά επιχειρήματα που μπορεί και πρέπει να προβάλει. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την δικαστική υπόθεση με τεράστια σοβαρότητα. Η δήλωση ότι η δικαστική απόφαση είναι πλέον τυπικό ζήτημα, επαναλαμβάνω ότι με αφήνει άφωνο. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο προφανώς δεν έχουμε.

Μετά λόγου γνώσεως σας λέγω ότι έχουμε σπουδαίους Ναυπλιώτες νομικούς και έμπειρους δικηγόρους. Προτείνω ότι πρέπει η υπόθεση να αφαιρεθεί από τον δικηγορικό γραφείο των Αθηνών στο οποίο πληρώσαμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και να ανατεθεί σε ομάδα εξαιρετικών Ναυπλιωτών δικηγόρων.

Προτείνω να ζητήσουμε την συμβουλή Ναυπλιωτών και μη νομικών με διδακτορικό δίπλωμα  και καθηγητών πανεπιστημίου. Διαθέτουμε και τέτοιους, που μπορούν να συνδράμουν με τις γνώσεις τους για την άρτια υπεράσπιση των δικαίων της ΔΕΥΑΝ.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ

Να σας την εξηγήσω με ένα παρεμφερές παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Μάλλον θα καταλάβετε αν λίγο εμβαθύνετε

Η Α επιχείρηση διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο. Το εργοστάσιο αυτό χρησιμοποιεί και μια Β επιχείρηση (όπως ακριβώς και με τον κοινό βιολογικό καθαρισμό)

Η Α επιχείρηση καταβάλλει όλα τα έξοδα για την λειτουργία του εργοστασίου, όπως ρεύμα, νερό τηλέφωνο, μισθούς εργαζομένων, εισφορές, αμοιβές εργολάβων και εξωτερικών συνεργατών (όπως πράττει η ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών για τον Βιολογικό Καθαρισμό)

Έχει συμφωνηθεί ότι η Β επιχείρηση που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο θα πληρώνει το 40% όλων των παραπάνω εξόδων που βαρύνουν την λειτουργία του εργοστασίου (όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί για την ΔΕΥΑΝ).

Η Β επιχείρηση δεν πληρώνει αυτά που της αναλογούν , αλλά και η Α επιχείρηση πληρώνει μέρος μόνον των εξόδων.

Οι λογαριασμοί του εργοστασίου προς την ΔΕΗ, λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί στο όνομα της Α επιχείρησης έχουν μείνει απλήρωτοι και η ΔΕΗ απειλεί.

Τι κάνει η Α επιχείρηση; Για να μην γίνει διακοπή του ρεύματος πηγαίνουν  στον μπαμπά του επιχειρηματία ο οποίος και εγγυάται ότι θα πληρωθούν από αυτόν οι λογαριασμοί ρεύματος (όπως ακριβώς ο Δήμος Άργους-Μυκηνών εγγυήθηκε την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών).

Και ο μπαμπάς πηγαίνει στο κράτος ο οποίος τον επιχορηγεί για να πληρώσει τους λογαριασμούς που εγγυήθηκε. Και τους εξοφλεί.

Το ερώτημα λοιπόν που καλείται να απαντήσει το Δικαστήριο είναι: Εξόφλησε η Β επιχείρηση μόνον και μόνον  επειδή πλήρωσε την ΔΕΗ ο μπαμπάς της Α; Ούτε γάτα ούτε ζημιά; Και τα ποσά που πλήρωσαν οι πελάτες της Β επιχείρησης για της λειτουργία του εργοστασίου (οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΝ δηλαδή); Τόσο απλά; Θα εξοφληθεί ο λογαριασμός που χρωστάει το Ναύπλιο και το Άργος με χρήματα φορολογουμένων της Κοζάνης και τέρμα και τελείωσε;

Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε με συγκεκριμένο σκεπτικό  ότι η Β επιχείρηση δεν εξόφλησε επειδή ο μπαμπάς της Α πλήρωσε τους λογαριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που οφείλει η Β επιχείρηση δεν είναι μόνον οι λογαριασμοί ρεύματος. Και περί αυτού δεν ακούσαμε κάτι.

Και έρχεται το Κράτος με έγγραφό του και αναφέρει ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ εξοφλήθηκε (σε παθητική φωνή) μετά από επιχορήγηση. Το δεδομένο λέει το έγγραφο που δεν αμφισβητείται. Όμως δεν λέει ότι η Β επιχείρηση εξόφλησε (σε ενεργητική φωνή) την Α.

Επαναλαμβάνω. Νομικά επιχειρήματα έχουμε. Αλλά πρέπει να εγκαταλείψουμε την σιγουριά και ότι η απόφαση είναι "δεδομένη".

Και επαναλαμβάνω: Η επόμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει να παραλάβει μια  πτωχευμένη επιχείρηση

Και πολύ φοβάμαι.

Χωρίς φωτογραφία σήμερα η ανάρτηση αφού το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

(ArgolidaMagazine: Η φωτογραφία προστέθηκε καθαρά για λόγους εμφάνισης από την ιστοσελίδα)