Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

O Mπάϊντεν προτείνει να εξαγοραστούν οι πατέντες των εμβολίων - Τι είχαν πει Τσίπρας και Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα

  H Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίω...

 


H Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα» δήλωσε σχετικά σε μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις 

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξετάζει μεθόδους ώστε να αλλάξει προσωρινά η εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που δίνει σε συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες το μονοπώλιο ως προς τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων. 

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αν και η Τάι, σύμφωνα με το Bloomberg, αναγνώρισε πως οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα. 

  Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες στην Ελληνική Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ακριβώς την ίδια πρόταση και είχε αντιμετωπιστεί μεχλεύη από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος είχε πει:

 "Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος με ειρωνεία στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αγοραστεί ευρωπαϊκά η πατέντα των εμβολίων ώστε να παραχθούν και από άλλες εταιρείες με στόχο περισσότερους εμβολιασμούς και πιο γρήγορα".



Και συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».



 Αργά χτες, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

 Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.

Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».