Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Παιδεία: Τι αλλάζει από φέτος με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Σε ΙΕΚ όσοι δεν έγραψαν καλά

  Παράλληλο μηχανογραφικό για ΙΕΚ στις πανελλήνιες 2021 αναμένεται να επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, οι οποίοι εξαιτίας τ...

 


Παράλληλο μηχανογραφικό για ΙΕΚ στις πανελλήνιες 2021 αναμένεται να επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, οι οποίοι εξαιτίας της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μένουν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής των πανελληνίων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φτάνει και επισήμως σχεδόν στο τέλος της με την εξέταση των μαθητών των ΕΠΑΛ αυτό το Σάββατο 19/06 να είναι αυτή που απομένει στα εξής μαθήματα:

- ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II

- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

- ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

- ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Όπως είναι αναμενόμενο το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας και τα θέματα που έχουν πέσει ως τώρα στα μαθήματα που κλήθηκαν να δώσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ έχει ανάψει για τα καλά τη συζήτηση για το που θα κυμανθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής και από τι θα επηρεαστούν.

Φέτος οι πανελλήνιες διεξήχθηκαν σε μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά λόγω πανδημίας και διαδοχικών lockdowns κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού αλλά και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Self test, μάσκες καλή απολύμανση των εξεταστικών κέντρων, είναι μερικές από τις οδηγίες που είχαν να τηρήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο, δεν ήταν οι μοναδικές αλλαγές που είδαμε στις φετινές πανελλήνιες.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικότερα,

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.


Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν θα πρέπει να πιάσουν αυτήν την ελάχιστη βάση

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Τι λαμβάνεται υπόψιν για την εισαγωγή σε κάποια σχολή

Συνολικά, 187 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 0,80, ενώ 116 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20. Για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

α) η ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) η ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και

γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Εάν o υποψήφιος με το σύνολο των μορίων που επιτυγχάνει, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

Πως διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Οι συντελεστές που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια για κάθε τμήμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ και κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 1,2.

Στην ουσία το μέτρο της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο θα καθορίσει τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη ωστόσο, ο καταλυτικός παράγοντας που θα κλειδώσει το νέο ακαδημαϊκό όριο θα προκύψει από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του Ιουνίου.

Παράλληλο μηχανογραφικό

Φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερόμενων υποψηφίων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις σε ΙΕΚ. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ θα μπορούν να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο, είναι σαφές ότι θα το επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, η οποία πιθανόν να μην είναι επαρκής για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, ύστερα από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ποιες σχολές αναμένεται να ανέβουν και ποιες να πέσουν

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.

Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται οτι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: dikaiologitika.gr