Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Χειραγώγηση της κοινής γνώμης - Η σύγχρονη "επιστήμη" που διαμορφώνει κοινωνικά πρότυπα

  Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποιούν στα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο γενικότερα. Οι λέξεις έχουν δύναμη, αφήνουν εντ...

 


Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποιούν στα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο γενικότερα. Οι λέξεις έχουν δύναμη, αφήνουν εντυπώσεις. Το λεγόμενο “Soft talking” είναι τεχνική χειραγώγησης γνωστή και χρησιμοποιημένη όσο και η τεχνική του whataboutism. Οι λέξεις «παιδεραστής», «βιαστής», «δολοφόνος», «γυναικοκτόνος» είναι βαριές και συνδυάζονται στο συνειδητό και το ασυνείδητο του κοινού, άμεσα, με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται. 

Για αυτό και εντέχνως, όταν πρόκειται για άτομα που θέλουν να ξεπλύνουν, τις αντικαθιστούν με πιο ελαφρές και ουδέτερες εκφράσεις όπως ο «γνωστός σκηνοθέτης», ο «αγαπημένος ηθοποιός», ο «Καθ´ομολογία δράστης» και μειώνουν το κενό της αποστασιοποίησης αναφέροντας τον κατηγορούμενο με το μικρό του όνομα ή την επαγγελματική του ιδιότητα, που υποσυνείδητα δείχνει πιο συμπαθής στο κοινό.

Χρησιμοποιείται δε και παθητική αντί για ενεργητική φωνή κάτι που μεταθέτει την ευθύνη στο θύμα «δολοφονήθηκε», «βιάστηκε» αντί του «δολοφόνησε», «βίασε», κτλ. Αυτά τα χρησιμοποιούν όταν ο δράστης είναι φτωχός ή μετανάστης. Όταν είναι στα κοινωνικά πρότυπα που θέλουν να περάσουν, (λευκός χριστιανός καλο παιδί) ή είναι κάποιος διάσημος, τότε μόνο αλλάζει η γλώσσα.

Όλα είναι θέμα διατύπωσης. Μπορείς να πεις εύκολα το ίδιο πράγμα με καλό, κακό, κυνικό, επιθετικό, υποστηρικτικό, υπερασπιστικό, κτλ. τρόπο.

Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα:

«Μου αρέσει να φτιάχνω ψωμί.

Να δίνω ελπίδα για ζωή σε χιλιάδες μικροοργανισμούς ταΐζοντάς τους ζάχαρη μέχρι να αναπτυχθούν, και μετά να τους καίω ζωντανούς στο φούρνο μου και να πουλάω τα ζεστά πτώματά τους»

Κυρ Μήτσος - Φούρναρης

Αυτόματα ο αναγνώστης έχει κάνει μια βάρβαρη εικόνα στο μυαλό του λόγω των λέξεων που χρησιμοποίησα στο παραπάνω κείμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ψωμί δεν παρασκευάζεται όντως έτσι.

Αυτή ακριβώς την τεχνική χρησιμοποιούν τα συστημικά κανάλια και η προπαγάνδα εδώ και δεκαετίες σε όλα τα επίπεδα για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δεν έχετε παρά να δείτε ένα διάγγελμα.

Καλή σας μέρα

Anwar Jitou