Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Τάσσος Ηλιάδης: ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

  ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ Μιλτοχελίδονο, Δεντροχελίδονο (Hirundo daurica) To Μιλτοχελίδονο είναι ένα από τα πιο μεγάλα είδη χελιδονιών. Το μ...

 


ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

Μιλτοχελίδονο, Δεντροχελίδονο (Hirundo daurica)

To Μιλτοχελίδονο είναι ένα από τα πιο μεγάλα είδη χελιδονιών. Το μέγεθός του φτάνει έως τα 19 εκατοστά. Φωλιάζει σε βουνά και βράχια, αλλά συναντάται και σε αστικές περιοχές επιλέγοντας, χαλάσματα γέφυρες, και σπίτια για να χτίσει τη φωλιά του. Η ιδιαιτερότητα της φωλιάς, είναι ότι διαθέτει μία μακριά σήραγγα εισόδου για να προφυλάσσετε από τους εχθρούς

Πετάει πιο ήρεμα από τα άλλα χελιδόνια, αφήνοντας συνήθως μια τραχιά, λεπτή φωνή ενώ το τραγούδι του είναι μελωδικό.

 Είναι αποδημητικό πουλί που εμφανίζεται στον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου το Μάρτιο και φεύγει στα τέλη Σεπτεμβρίου για να διαχειμάσει στην Αφρική.

Γεννά δύο φορές το έτος την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, 3-5 αυγά την κάθε φορά. Φτιάχνει τη φωλιά του σε εσοχές βράχων, κάτω από γέφυρες και σε στέγες αγροτικών κτιρίων. Η φωλιά έχει πολύ χαρακτηριστική μορφή, είναι κλειστή σαν μικρή στάμνα και διαθέτει σωλήνα εισόδου. Για την κατασκευή της χρησιμοποιεί λάσπη και πούπουλα.

Τρέφεται με μικρά έντομα που συλλαμβάνει καθώς πετά.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

ΠΗΓΗ : Όρνιθοπανίδα 

Photo : tassos