Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ευτυχής συγκυρία η παρουσία του Γ. Διδασκάλου στο Υπουργείο Πολιτισμού για την πόλη του Ναυπλίου - Πολιτιστικό εργοτάξιο η ιστορική πόλη

Πολιτιστικό "εργοτάξιο" η ιστορική πόλη του Ναυπλίου Σήμερα, μετά τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας. Λίνας Με...


Πολιτιστικό "εργοτάξιο" η ιστορική πόλη του Ναυπλίου

Σήμερα, μετά τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας. Λίνας Μενδώνη, βρεθήκαμε στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ για την περαιτέρω οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που υλοποιούνται αλλά και δρομολογούνται στα μνημεία της πόλης.

Τόσο ομάδες μελετητών και συντηρητών, όσο και μέλη ερευνητικών προγραμμάτων συνόδευσαν την επίσκεψή μας με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των μελετών αλλά και των εργασιών στο σύνολο των μνημείων που έχουν δρομολογηθεί από το ΥΠΠΟΑ.







Βασικά σημεία της αυτοψίας ήταν:

📌 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναυπλίου

Σήμερα εγκαταστάθηκε ο εργολάβος ο οποίος ξεκινά τις εργασίες στο κέλυφος του ναού για την αποκατάστασή του ενώ παράλληλα 12 συντηρητές εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου του μνημείου.

📌 Τελωνείο Ναυπλίου

Στο συγκεκριμένο μνημείο ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και υπάρχει ανάδοχος μελετητής για την δημοπράτηση του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΥΠΠΟΑ έχει εξασφαλίσει το ποσό του 1εκ ευρώ για την εκτέλεση του έργου. 

📌 Μπούρτζι Ναυπλίου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης εντός του Σεπτεμβρίου 2021 και ήδη γίνονται δοκιμές φωταγώγησης ώστε το επιθαλάσσιο κάστρο να αποκτησει τον φωτισμό που αρμόζει στην ιστορία του. Ήδη από σήμερα το εμβληματικό αυτό μνημείο θα είναι σταθερά φωτισμενο κάθε βράδυ.

📌 Κτίριο Βίγγα

Με την εξασφάλιση των 3,2 εκ ευρώ προχωράμε στην αποκατάσταση του ιστορικου κτιρίου και διαμορφώνουμε τους νέους χώρους χρήσης του.

📌 Οικία Τερζάκη

Εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις και ήδη έχουν ανατεθεί οι μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου με στόχο την χρηματοδότηση του έργου από χρηματοδοτικό εργαλείο. 

📌 Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και Ενετικό

Μετά και την επέκταση του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μητρόπολη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σύναψής της με στόχο τη χρηματοδότηση των άμεσων σωστικών μέτρων και της συντήρησης του διακόσμου του ιερού ναού καθώς και των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης και των δύο μνημείων.

📌 Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, ύψους 150.000ε, για την εκπόνηση των μελετών στήριξης και προστασίας των τειχών της Ακροναυπλίας





Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη, την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων που εδρεύει στην Πάτρα και τις Κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την υποδειγματική τους συνεργασία στο σύνολο των έργων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο για την συνδρομή τους στη συνολική προσπάθεια. 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρο Κουφόπουλο και την ομάδα του, καθώς και τον διευθυντή της ΔΕΗ Ναυπλίου κ. Λαμπρόπουλο Δημήτριο για την καθοριστική συμβολή τους στην πορεία των έργων.

Στην αυτοψία παρέστη ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

📸 Αυτοψία στα μνημεία του Ναυπλίου