Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Οι Ολυμπιονίκες είναι νέοι και απλοί άνθρωποι - Δεν είναι σούπερ ήρωες

Οι Ολυμπιονίκες δεν είναι υπερ-ήρωες, κι ούτε χρειάζεται να γίνουν. To κορίτσι σύμβολο των ΗΠΑ, η Χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Simone Biles πα...



Οι Ολυμπιονίκες δεν είναι υπερ-ήρωες, κι ούτε χρειάζεται να γίνουν.

To κορίτσι σύμβολο των ΗΠΑ, η Χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Simone Biles παραιτήθηκε. Η 24χρονη πιθανότατα ύστερα από την πτώση της στο άλμα στο σύνθετο ομαδικό, πήρε τη δύσκολη απόφαση και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυμναστικής των ΗΠΑ στο Twitter, δεν θα αγωνιστεί στο ατομικό για υπερασπιστεί το Χρυσό της Μετάλλιο.

Στο Ρίο, το 20χρονο τότε κορίτσι, εκτός από την πρωτιά στο σύνθετο ατομικό, κατέκτησε χρυσά στο ομαδικό, το άλμα και το έδαφος και χάλκινο στη δοκό ισορροπίας ενώ έχει κερδίσει ήδη 19 χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια και τρία χάλκινα από παγκόσμια πρωταθλήματα.

«Η Biles θα αξιολογήσει για να δει αν μπορεί να λάβει μέρος σε άλλα ατομικά που βρίσκονται ακόμα μπροστά. Εξακολουθεί να έχει προκριθεί για τέσσερις τελικούς που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση της Αμερικανικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, η οποία μιλούσε για ένα πρόβλημα υγείας.

Το κορίτσι – είδωλο και η ψυχική υγεία:

Η Biles, δεν κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση για το πρόβλημα υγείας. Η ίδια εξήγησε με σαφήνεια πως υποφέρει από την πίεση να πετύχει ένα ακόμα χρυσό και να υπερασπιστεί τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας όλων των εποχών.

«Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήθελα να παλέψω για μένα αλλά νιώθω πως κάνω τα πάντα για τους άλλους. Πονάει η καρδιά μου γιατί κάνω αυτό που αγαπώ και μου στερήθηκε για να ικανοποιώ άλλους ανθρώπους. Στο τέλος της μέρας είμαστε άνθρωποι και πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας παρά να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς».

Θα έλεγε κανείς πως η παραίτηση της Biles δεν ήταν αναμενόμενη από ένα τέτοιο κορίτσι πρότυπο. Στην τελική, όσα πέρασε προτού γίνει Ολυμπιονίκης ήταν πιο δύσκολα να τα ξεπεράσει ένα μικρό κορίτσι στις ΗΠΑ. Σε ηλικία έξι ετών και προτού την υιοθετήσουν οι παππούδες της, η Biles είχε βρεθεί σε κέντρο φροντίδας μιας και η μαμά της ήταν χρήστης ουσιών. Στις συνεντεύξεις της έχει πει πως θυμάται να τρώει δημητριακά με νερό γιατί η οικογένειά της δεν είχε χρήματα για γάλα.

Κι όχι μόνο. Η Biles έγινε το πρότυπο μιας ολόκληρης γενιάς μαύρων κοριτσιών, τα ενέπνευσε και πάλεψε κόντρα στις φυλετικές διακρίσεις. Το 2018, η Biles στήριξε άλλωστε την αγωγή κατά του γιατρού της ομοσπονδίας Γυμναστικής Larry Nassar ο οποίος και καταδικάστηκε για κακοποίηση δεκάδων αθλητριών. Η Biles ήταν πια το 2021, το μοναδικό θύμα του γιατρού που συνέχιζε να αγωνίζεται.

Κάπου εκεί σκέφτεσαι πόσα εμπόδια μπορεί να σηκώσει και να ξεπεράσει ένα 24χρονο κορίτσι κάνοντας τέλεια ισορροπία πάνω στη δοκό, ανάποδο σάλτο και στροφές στον αέρα ανέμελα με στόχο ένα ακόμα χρυσό; Μιλώντας στους Times σε πρόσφατη συνέντευξή της για την πιο ευτυχισμένη στιγμή στην καριέρα της, η Biles είχε τονίσει πως αυτή ήταν το διάστημα των ρεπό.

Και δεν είναι μόνο η Simone, το σύμβολο της Αμερικής.

Πριν μερικές ημέρες, ο μέχρι πρότινος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, είχε σχολιάσει για την επίδοση της Ολυμπιονίκη μας Άννας Κορακάκη, η οποία κατέλαβε την έκτη θέση στα 10 μέτρα του αεροβόλου πιστολιού.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καλά νέα να μεταφέρουμε στους τηλεθεατές μας, καθώς η Άννα Κορακάκη τα… θαλάσσωσε λίγο σήμερα».

Δίκαια ο αδερφός της βγήκε να υπερασπιστεί τους κόπους της Άννας που για να λέμε και την αλήθεια και τη σκοποβολή μας έμαθε πριν πέντε χρόνια και μόνη της πάλεψε να βρει τρόπο να προπονηθεί προτού φέρει το Χρυσό.

Τα ίδια και με την ήττα της Σάκκαρη χτες που δεν κατάφερε να μπει στα μετάλλια και έπρεπε συνάμα να έχει να αντιμετωπίσει και το σούσουρο για το αν έφταιξε για την ήττα της, αυτό το κουτσομπολιό για την προσωπική της ζωή.

Περιμένουμε – αυτήν την τρελή χρονιά του covid, την πανδημίας, του τέλους της ζωής όπως την γνωρίζαμε, οι αθλήτριές (και οι αθλητές) μας να είναι ρομποτάκια και να μην μασάνε τίποτα, να μπαίνουν μέσα για το μετάλλιο και να το παίρνουν και προτιμάμε να είναι και χρυσό γιατί αλλιώς ξενερώνουμε.

Ξεχνάμε πως δεν μιλάμε για σούπερ ήρωες αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φροντίσουν και το πνεύμα και το σώμα τους, ειδικά μετά από ένα τραύμα, ψυχικό ή σωματικό.

Αν η Biles έπρεπε να τσακίσει το πνεύμα της για ένα μετάλλιο ακόμα, θα ήταν ηττημένη μια ζωή. Ίσως αυτή της η παραίτηση να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα αφήσει πίσω της ως αθλήτρια, ως πρότυπο μίμησης για τις αθλήτριες που θα έρθουν για το πώς το εγώ πρέπει να μπαίνει πάντα πάνω από αυτό που θέλουν οι άλλοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί (η ομοσπονδία, τα μίντια, ένα έθνος).

Πηγή: qween.gr