Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Τσάβι: "Στο σημερινό ποδόσφαιρο πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η τεχνική - Ο Μέσσι είναι ο καλύτερος γιατί δεν κάνει κόλπα"

  Παρακολουθώντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, οι συζητήσεις αμέσως μετά περιστρέφονται γύρω από τους παίκτες που είχαν πολύ καλή απόδοση ή το αν...

 


Παρακολουθώντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, οι συζητήσεις αμέσως μετά περιστρέφονται γύρω από τους παίκτες που είχαν πολύ καλή απόδοση ή το αντίθετο. Οι φίλοι του αθλήματος και κυρίως οι οπαδοί αναλώνονται σε κριτικές, που βασίζονται στην εικόνα που μόλις πέρασε από τους δέκτες της τηλεόρασης στο μυαλό τους. Εκείνες που τυπώνονται όμως είναι εκείνες που μαγνητίζουν το ευρύ κοινό, που εντυπωσιάζουν και καθορίζουν το αποτέλεσμα. Ας δούμε τι λέει μια "μορφή" του Ισπανικού αλλά και του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου για τις φάσεις εκείνες, που περνούν απολύτως απαρατήρητες αλλά παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. 

 «Το σημερινό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί τόσο πολύ σωματικά και τακτικά που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ντριμπλάρεις τους αμυντικούς. Προπονούμαστε με τσιπάκι στο στήθος, υπολογίζουμε τις αποστάσεις, τα χιλιόμετρα, τη μέγιστη ταχύτητα, είναι αδύνατον να είσαι πιο προετοιμασμένος. Έτσι, το ποδόσφαιρο έχει εκμεταλλευθεί τη σωματική δύναμη και τις τακτικές. Όπως θα έπρεπε να είναι. Τώρα, ωστόσο, αυτό που μένει να αξιοποιηθεί πλήρως είναι η τεχνική. Επειδή με αυτόν τον ρυθμό, η δύναμη θα κερδίσει την τεχνική και το παιχνίδι, πιστέψτε με, θα γίνει βαρετό. Στο ποδόσφαιρο, στο υψηλότερο επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι μιμητές του Σιμεόνε και λιγότεροι του Γκουαρδιόλα. Απλά παρακολουθήστε στη La Liga ή στην Premier League: Πόσες ομάδες προσπαθούν να παίξουν σαν τον Γκουαρδιόλα; Δύο; Τρεις; Και πόσοι είναι σαν τον Σιμεόνε; Το 80%.

Το ποδόσφαιρο στη Βαρκελώνη νοείται ως χωροχρόνος. Οι Μπουσκέτς, Μέσι, Ινιέστα είναι μαέστροι στην κάλυψη χώρου και χρόνου. Πάντα ξέρουν τι να κάνουν, είτε είναι μόνοι είτε περικυκλωμένοι. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή έχουν επιλεγεί και εκπαιδευτεί να το κάνουν από τότε που ήταν παιδιά. Η βασική έννοια; Περισσότερο από αλλαγή θέσης, πρέπει να μιλήσουμε για κατανόηση. Δεν πρέπει να διδάξουμε τον παίκτη να αλλάζει θέσεις, αλλά να καταλαβαίνει πράγματα.

Ο Κρόιφ τα έφερε όλα αυτά. Μιλούσε για... ακορντεόν: Να ανοίξει το γήπεδο, να καταλάβει ο παίκτης πού είναι ο ελεύθερος χώρος. Αν ο Ινιέστα είναι εδώ, δεν μπορώ να είμαι στο ίδιο μέρος. Αν πιέζεται, θα του δώσω μια διέξοδο. Το πλεονέκτημα της Μπαρτσελόνα έναντι άλλων ομάδων είναι ότι εργάζονται σε αυτήν την έννοια για πολλά χρόνια, ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος στον πλανήτη όχι μόνο λόγω του ταλέντου του, όπως πολλοί νομίζουν. Αλλά γιατί καταλαβαίνει τα πάντα. Κυριαρχεί παντού. Χώρος, χρόνος, πού είναι ο συμπαίκτης και πού ο αντίπαλος. Δεν θέλω να πω ονόματα, αλλά στη La Liga έχουμε εντυπωσιαστεί από παίκτες που κάνουν ντρίμπλες ή γενικά εντυπωσιακές ενέργειες, αλλά εξαφανίστηκαν με τα χρόνια χωρίς να αφήσουν το στίγμα τους. Ναι, καλά τα... κολπάκια, αλλά σε τι χρησιμεύουν; Ο Μέσι δεν κάνει κόλπα. Ο Μέσι ξέρει τι να κάνει, ο Μέσι είναι το καλό ποδόσφαιρο. Είναι τόσο καλό σαν ποδόσφαιρο που τελικά γίνεται όμορφο».

(Τσάβι)

Πηγή: Εργοστάσιο ποδοσφαίρου