Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

H σοφία των μυρμιγκιών και η ανοησία του ανθρώπου - Του Δημ. Τριάντου

  Μια ολόκληρη Αθήνα –τέσσερα εκατομμύρια παγκοσμίως- σβήστηκε από τον χάρτη, ενώ διακόσια εκατομμύρια που νόσησαν βαριά, σημαδεύτηκαν διά β...

 


Μια ολόκληρη Αθήνα –τέσσερα εκατομμύρια παγκοσμίως- σβήστηκε από τον χάρτη, ενώ διακόσια εκατομμύρια που νόσησαν βαριά, σημαδεύτηκαν διά βίου, σωματικά και ψυχικά. Η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης από τον αλαζόνα άνθρωπο  ζητάει την πληρωμή της. Η εισβολή του ανθρώπινου είδους σε οτιδήποτε παρέμεινε παρθένο, ανατρέπει ισορροπίες χιλιετιών και προκαλεί ανταπάντηση; πιθανώς οι παλαιότεροι κάτοικοι του πλανήτη, οι ιοί, παλιές καραβάνες, τρυπώνουν στις αδιόρατες τρυπούλες  της  προστατευτικής μας ασπίδας και μας αφοπλίζουν. 

Στόχος τους, η επιβίωση τους, θέλουν να ζήσουν και οι συνεχείς μεταλλάξεις δεν είναι παρά τα αποδεικτικά της ευφυΐας τους.  Οι  πανέξυπνες μεταλλάξεις-πρόσφυγες από Ινδία, Ν. Αφρική, Βραζιλία δεν εγκλωβίζονται  σε εθνικά σύνορα, τελωνεία, κέντρα υποδοχής ούτε και επαναπροωθούνται, ενσωματώνονται πανεύκολα σε κάθε προορισμό, με το ρήμα «ενσωματώνομαι» να αποκτά τρομακτική κυριολεξία (σύνθεση από άρθρα των Μπουκάλα, Δρυμιώτη κ.α)

Στο ντοκιμαντέρ του BBC Perfect Planet, η υποβλητική φωνή του αφηγητή Ντέιβιντ Αττένμπορο περιγράφει την επιβίωση μιας αποικίας μυρμηγκιών (fire ants) που ζουν στα δάση του Αμαζονίου. Η ετήσια βροχή στην περιοχή φτάνει τα 3 μέτρα, με αποτέλεσμα την εποχή των βροχών η στάθμη των ποταμών και των λιμνών να ανεβαίνει σημαντικά. Τα μυρμήγκια χτίζουν τις αποικίες τους στις όχθες ποταμών και λιμνών και με την άνοδο της στάθμης του νερού  κινδυνεύουν από πνιγμό. Το πώς ξεπερνούν το κίνδυνο είναι πράγματι αξιοθαύμαστο. 

Όλα μαζί συνωστίζονται σε μια κυκλική επίπεδη μάζα, δημιουργώντας θύλακες αέρα ώστε η μάζα να επιπλέει σαν σχεδία στο νερό. Μαζεύονται πάνω από 100.000 μυρμήγκια, βάζοντας στη μέση της «σχεδίας» για να την  προστατεύσουν την Βασίλισσα και τα αυγά της. Η σχεδία παρασύρεται από το ρεύμα του νερού μέχρι να βρεθεί σε κάποιο σημείο όπου μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια και να ξαναρχίσουν την ζωή της αποικίας τους!. 

Αντί δηλ. να προσπαθήσει το καθένα μόνο του να σωθεί, προσπαθούν και επιτυγχάνουν να σωθούν όλα μαζί, μάλιστα στη μέση για ιδιαίτερη προστασία βάζουν τα αυγά της Βασίλισσας, δηλ. το μέλλον τους , τις επόμενες γενιές της αποικίας. Μακάρι να είχαμε  λίγη από τη σοφία τους, αν αντί για το εγώ προτάσσαμε το εμείς, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας. 

Η πανδημία απέδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενοι είμαστε. Το ξέραμε, αλλά δεν του δίναμε σημασία. Η εμπειρία του σύγχρονου ανθρώπου είναι εν πολλοίς ατομικιστική, δεν κατανοούμε τον εαυτό μας πρωτίστως ως μέλη κοινότητας με αμοιβαίες υποχρεώσεις. Κοινωνία σημαίνει μετοχή σε κάτι κοινό – δηλαδή, σχέση. Η δημόσια υγεία ανήκει στα  δημόσια αγαθά, από τη στιγμή που τα απολαμβάνουν όλοι, πρέπει να συνεισφέρουν όλοι.  Η μολυσμένη  εκπνοή μου γίνεται εισπνοή σου.  Μικραίνουμε όταν διαιρούμαστε, γιγαντώνουμε όταν συντασσόμαστε σε ένα κοινό σκοπό, διαιρούμαστε γιατί το επιχείρημα θέλει χρόνο και χώρο, η άναρθρη κραυγή όχι.

Οι πανέξυπνοι ανεμβολίαστοι, προσφέρουν στον ιό ένα τεράστιο εργαστήριο για να πειραματιστεί και να πετύχει –εις βάρος μας– την επιβίωση του. Κατηγορούν τους εμβολιασμένους για πειραματόζωα, ενώ οι ίδιοι είναι πειραματόζωα ενός πανέξυπνου σωματιδίου της φύσης που βρίσκει θύματα για να επικαιροποιεί κάθε χρονική στιγμή την στρατηγική της επιβίωσης του.  Και όποιος τα έβαλε με την Φύση, βγήκε χαμένος! 

Αχ μυρμηγκάκια μου καλά, να είχαμε την σοφία σας!