Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Εορτασμός των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ναυπλίου (εικόνες)

  " Την παραμονή του Αγίου Ανδρέα στις 29 Νοεμβρίου του 1822, η νύχτα ήταν ασέληνη και ο θεός έριχνε ασταμάτητα. Οι Τούρκοι είχαν κατέβ...

 

" Την παραμονή του Αγίου Ανδρέα στις 29 Νοεμβρίου του 1822, η νύχτα ήταν ασέληνη και ο θεός έριχνε ασταμάτητα. Οι Τούρκοι είχαν κατέβει από το Παλαμήδι στο Ναύπλιο για να συσκεφθούν μετά από δίχρονη πολιορκία, για την απάντηση που θα έδιναν στην επιστολή του Γέρου του Μοριά, για να φύγουν ελεύθεροι και να σωθούν.

Ο Στάϊκος που βρισκόταν στην Άρια, δεν έχασε την ευκαιρία. Στήνοντας σκάλες στα βράχια του άπαρτου Κάστρου του Παλαμηδίου, άρχισε το ανέβασμα ύψους 216 μέτρων. Πρώτος φθάνει στη «Γιουρούς Τάπια» ο Μοσχονησιώτης μαζί με τον Θανάση Σταϊκόπουλο.* Μαζί τους ο Αγιορίτης καλόγερος Παφούντιος, ο Αργίτης Βιολιστής Πορτοκάλης και άλλα παλικάρια. Το κάστρο πάρθηκε εκείνη τη νύχτα. Και ήταν το κάστρο αυτό, από τα πιο τρανά της ανατολικής Μεσογείου. Η προσωρινή διοίκηση, τιμώντας τον για τα κατορθώματά του, τον προβίβασε από Χιλίαρχο, στον ανώτερο βαθμό του Στρατηγού. Ήταν κάτι που πολλούς πείραξε και ενόχλησε. Ο ίδιος ούτε σπίτι δεν δέχθηκε να πάρει από τα τόσα που άδειασαν τότε, από τη φυγή των Τούρκων."

 https://argolikivivliothiki.gr  

 

Το Ναύπλιο γιόρτασε με επισημότητα σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου την επέτειο των 200 χρόνων της απελευθέρωσης του από τον τουρκικό ζυγό.

Τιμητικό Άγημα, με τη συμμετοχή του συλλόγου «Αρματωμένοι Μωραΐτες – Στάϊκος Σταϊκόπουλος» και της δημοτικής Φιλαρμονικής, πήρε την προσωπογραφία του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, από το Δημαρχείο και την μετέφερε στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου όπου έγινε δοξολογία για τον ήρωα και τα παλληκάρια του, και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ανδριάντα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου και κατάθεση στεφάνων.

Την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, οι βουλευτές Αργολίδας, Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας, και Α. Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Σ. Κούλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Μαντζούνης, Β. Σιδέρης και Τ. Γανώσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου και υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Ορφανός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπλίου Ι. Δαμιανός, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές των σχολείων της πόλης , εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

 Φωτογραφίες EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος