Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Πουλάς: «Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση το πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα πρόσληψης εργατών γης για τους αγρότες»

  Ένα πολύπλοκο και δυσλειτουργικό σύστημα για τους αγρότες που θέλουν να προσλάβουν εργάτες γης περιγράφεται στην απάντηση του Υπουργού Εργ...

 


Ένα πολύπλοκο και δυσλειτουργικό σύστημα για τους αγρότες που θέλουν να προσλάβουν εργάτες γης περιγράφεται στην απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς με θέμα «Προβλήματα ενόψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου λόγω έλλειψης εργατών γης».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού «οι εργοδότες εφόσον απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον αγροτικό τομέα και υπάγονται στο πεδίο ισχύος του άρθρου 109 του ν. 4485/2017, υποχρεούνται να αναγράφουν το απασχολούμενο σε αυτούς προσωπικό στο «Βιβλίο Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία». Οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον αγροτικό τομέα οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 109 του ν.4485/2017, υποχρεούνται να υποβάλουν ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) για τους εργαζόμενους αυτούς, κατά τον χρόνο υποβολής του πίνακα και εντός της νόμιμης προθεσμίας». Αν οι αγρότες δεν είναι συνεπείς με τις ανωτέρω περιγραφόμενες ενέργειες κινδυνεύουν με κυρώσεις και πρόστιμα.

Είναι φανερό από την ανωτέρω απάντηση του Υπουργού Εργασίας ότι η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τους αγρότες ως ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους, καθώς και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες και η φύση του επαγγέλματος του αγρότη επιβάλλουν την παρουσία του στο χωράφι χωρίς πρόγραμμα και με διαφοροποίηση των αναγκών σε ημέρες και ώρες των εργατών γης, ενώ η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς την απασχόληση λογιστή σε μηνιαία βάση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να βρει λύσεις τόσο για την εξασφάλιση εργατών γής όσο και για την απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψής τους προκειμένου να διευκολυνθούν τους αγρότες.