Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ανήμπορη να παρέμβει η Δημαρχία Κωστούρου στο πρόβλημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία - Το ιστορικό της αποτυχίας της (έγγραφα)

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων ταλαιπωρεί πάνω από τρεις δεκαετίες το...

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων ταλαιπωρεί πάνω από τρεις δεκαετίες τον ευρύτερο χώρο του Ναυπλίου, μάλιστα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη και προφανώς επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων.

Οι κατά καιρούς έλεγχοι για λειτουργία των φίλτρων που προβλέπονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, όπως και η μεταφορά σε άλλη θέση, όπου και εκεί που θα πάνε θα υπάρχει ρύπανση και μιας και δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αργολίδα χωροθετημένη Βιομηχανική ζώνη, όπου θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις, κατά τα άλλα πολύ χρήσιμες, να μετεγκατασταθούν, δεν είναι δυνατόν να γίνει.

Επομένως και μέχρι να εξευρεθεί οριστική λύση, το βάρος πέφτει στο Δήμο Ναυπλιέων, ο οποίος και δέχεται τον κύριο όγκο της ρύπανσης και η Δημοτική του Αρχή θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να έχει δραστηριοποιηθεί για να βρει τρόπους, έστω περιορισμού της ζημιάς.

Να αφήσουμε τα επτά πρώτα χρόνια της Δημαρχίας Κωστούρου, που ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα και να έρθουμε στα τρία τελευταία που συμπίπτουν και με τη νέα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, που άρχισε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Πολλοί νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ένας από αυτούς, ο δικηγόρος Ευάγγελος Λαμπρόπουλος της Αντιπολίτευσης, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, συγκεντρώνει υπογραφές Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις οι οποίοι ζητούν να συζητηθεί το θέμα της ρύπανσης και να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να διαπιστωθεί και ο βαθμός επικινδυνότητας από τη δραστηριότητα των Ελαιουργείων, ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος αιφνιδιάζεται, αλλά όπως συνήθως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις και για να μην φανεί ότι και σ' αυτό το θέμα δεν πρωτοπορεί, ανακοινώνει ότι "Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έτσι ώστε στο λιμάνι του Ναυπλίου να τοποθετηθεί σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να έχουμε τα στοιχεία..." χωρίς βέβαια να παρουσιάσει κάτι από την επαφή, πότε έγινε και ποιο το αποτέλεσμά της και κάνει αποδεκτή την πρόταση της Αντιπολίτευσης.

Ο κύριος Λαμπρόπουλος νέος στα Δημοτικά Συμβούλια, συγχαίρει το Δήμαρχο για την αποδοχή της πρότασης και το ενδιαφέρον που έδειξε και πίστεψε, ότι αν όχι την επομένη, άντε σε ένα μήνα, σε δύο σε πέντε σε δέκα, το ζήτημα θα προχωρήσει. (Τα αναλυτικά πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, η χειρόγραφη αίτηση του Ευάγγελου Λαμπρόπουλου με τις υπογραφές και των άλλων Συμβούλων, όπως και οι τοποθετήσεις του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων Γκόνη και Μπαρού, δημοσιεύονται στο τέλος της ανάρτησης)

Αμ δε...Παρά τις υπενθυμίσεις του Λαμπρόπουλου και τις αντιδράσεις φορέων του Τολού όταν αρχίζει και η νέα περίοδος λειτουργίας των εργοστασίων, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση στις 20 Οκτωβρίου 2020, στην 26η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού η:

"Δημιουργία νέου ΚΑ δαπανών 00.6737.025 με τίτλο 'Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων έρευνας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών' με παράλληλη εγγραφή πίστωσης € 45,000,00 για την πράξη Διερεύνηση επιπέδων και σύνθεσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τις ατμοσφαιρικές-μετεωρολογικές συνθήκες στα χωρικά όρια του Δήμου Ναυπλιέων' με ανάληψη από το αποθεματικό".

Χωρίς λοιπόν να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση από την πλευρά του Δημάρχου, πληροφορούμαστε ότι Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπάρχει πλέον και ότι προχωρούμε σε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. (Στη σελίδα 14 η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9B61%CE%A9%CE%9A%CE%A6-1%CE%A1%CE%9C?inline=true

Στη συνέχεια στις 29 Ιανουαρίου 2021 τροποποιείται το Τεχνικό Πρόγραμμα και στις ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ εγγράφεται στον ίδιο Κωδικό 00.6737.025:

"Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων έρευνας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράξη ΄Διερεύνηση επιπέδων και σύνθεσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τις ατμοσφαιρικές - μετεωρολογικές συνθήκες στα χωρικά όρια του Δήμου Ναυπλιέων με συνολικό ποσό € 45.000 το οποίο κατανέμεται ως εξής: Για το έτος 2021 ποσό 22.000,00 και για το 2022 ποσό 23.000,00". (Στη σελίδα 20 η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A9%CE%A7%CE%92%CE%A9%CE%9A%CE%A6-2%CE%9B%CE%94?inline=true

Στη συνέχεια, στις 18 Νοεμβρίου 2021 και αφού εν τω μεταξύ επί δέκα ακόμη μήνες, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια τροποποιείται το Τεχνικό Πρόγραμμα όπου μειώνεται το ποσό της Σύμβασης από 45.000 σε 22.000 με την παρατήρηση: Δεν υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση και το αντικείμενο της δε θα υλοποιηθεί μέσα από την αναφερόμενη προγραμματική σύμβαση, συνεπώς αποδεσμεύεται από τη χρήση του έτους 2021. (Στη σελίδα 3 η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E%CE%A84%CE%A9%CE%9A%CE%A6-1%CE%95%CE%97?inline=true

Ο Ευάγγελος Λαμπρόπουλος διαμαρτύρεται για την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και ο Δήμαρχος απαντά ότι έχουν τοποθετηθεί μετρητές, οι οποίοι δεν μετρούν τους ρύπους, αλλά τα σωματίδια στον αέρα.

https://www.anagnostis.org/2021/12/01/vangelis-labropoulos-kalio-arga-para-pote-k-dimarche/

Αφού λοιπόν έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς να έχει γίνει τίποτα στην ουσία από τη Δημοτική Αρχή, μαθαίνουμε ένα βράδυ, πέρυσι τέτοιες μέρες, που η ατμόσφαιρα είναι τόσο βαριά που με δυσκολία αναπνέουμε, ότι έχουμε ενταχθεί στο σύστημα PANACEA (Πανάκεια) με τρεις σταθμούς "Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα" και όχι βέβαια για την επικινδυνότητα.

Αλλά ακόμα και αυτές οι μετρήσεις μετά από λίγες μέρες χάθηκαν, η εικόνα σήμερα από το σύστημα, είναι αυτή που βλέπετε και μας λέει ότι δεν διαθέτει στοιχεία από μετρήσεις:

Αλλά η ανικανότητα και το κομφούζιο που επικρατεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα στο Δήμο Ναυπλιέων συνεχίζεται αμείωτο, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, είκοσι μόλις μέρες μετά την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, με νέα αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, αφαιρεί το ποσό των 22.000 και το μεταφέρει στο αποθεματικό:

"Ανάληψη ποσού € 22.000,00 από τον ΚΑ δαπανών 00.6737.025 'Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων έρευνας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράξη ΄Διερεύνηση επιπέδων και σύνθεσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τις ατμοσφαιρικές - μετεωρολογικές συνθήκες στα χωρικά όρια του Δήμου Ναυπλιέων΄ και μεταφορά στο αποθεματικό σε ενίσχυση λοιπών πιστώσεων σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 186/2021 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής". (Στη σελίδα 7 η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A06%CE%9F%CE%A9%CE%9A%CE%A6-%CE%A0%CE%9D%CE%9F?inline=true

Στις 23 Δεκεμβρίου 2021 ψηφίζεται το τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 όπου έχει εξαφανιστεί η Προγραμματική με το Πανεπιστήμιο Αθηνών!!!

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%92%CE%A1%CE%A9%CE%9A%CE%A6-1%CE%A3%CE%9D?inline=true

Το ίδιο και στις 19 Ιανουαρίου 2022 στην ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2022, όπου δεν υπάρχει πλέον η Προγραμματική.

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8978%CE%A9%CE%9A%CE%A6-%CE%9E4%CE%91?inline=true

Και από τότε μέχρι σήμερα που ξαναγέμισαν οι ουρανοί με δηλητηριώδεις ρύπους, τι έγινε κύριε Κωστούρο, Δήμαρχε Ναυπλιέων;

Το μόνο που γνωρίζουμε οι Δημότες Ναυπλιέων, είναι ότι η μία Εταιρεία θέλει να μεταφερθεί σε άλλο χώρο εντός του Δήμου, δηλαδή η ρύπανση να μεταφερθεί σε άλλο σημείο και ότι οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και αναμένονται οι αποφάσεις τους.

Και επίσης ότι ο Δήμαρχος και ο κύριος Καχριμάνης υποσχέθηκαν -σαν ρουσφέτι;- να χρηματοδοτήσουν τα έξοδα των δικηγόρων, αφού πρώτα τα πληρώσουν οι Σύλλογοι, να τα πάρουν μετά από το Δημοτικό Ταμείο, ενώ θα μπορούσαν νόμιμα και με διαφάνεια να βγουν μπροστά οι κύριοι Κωστούρος και Καχριμάνης και να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα συμφέροντα των Δημοτών και του Δήμου, όπως τους είχαν ζητήσει να δεσμευτούν πως θα κάνουν στη συνέλευση των φορέων στο Τολό.

Το συμπέρασμα; Μια άβουλη, αδύναμη, ευθυνόφοβη Δημοτική Αρχή, που φοβάται την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, που δεν εμπιστεύεται τους Δημότες και που θεωρεί το Δήμο ιδιοκτησία της.

Μια Δημοτική Αρχή, που είναι ικανή μόνο για σπάταλες εκδηλώσεις και έτοιμα χρηματοδοτικά προγράμματα στυλ αναπλάσεων και ανίκανη να διαχειριστεί σοβαρά θέματα ουσίας, θέματα που πραγματικά συμβάλουν σε μια καλύτερη ζωή των πολιτών και μια ευημερία των επαγγελματιών και παραγωγών του Δήμου Ναυπλιέων.

Γιατί ξέρετε και με αυτό τελειώνω, άλλο να λες στις αρμόδιες αρχές, "κοιτάτε τον καπνό από τα φουγάρα" και άλλο να έχεις τεκμηριωμένες μετρήσεις με τους επικίνδυνους ρύπους, που κανένας Εισαγγελέας, ή Περιφερειάρχης, η και Υπουργός δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει και να αγνοήσει.

Τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο για μια Δημοτική Αρχή σαν του κυρίου Δημήτρη Κωστούρου.

Μάνος Περράκης

Φαρμακοποιός

Παραθέτω τη χειρόγραφη αίτηση των Δημοτικών Συμβούλων στις 4 Δεκεμβρίου 2019 και τη συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο: