Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Νίκη Φούντα: ΠΕΡΙ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

  ΠΕΡΙ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Ακούω ειδήσεις για το τεχνικό μέρος του προβλήματος το...

 ΠΕΡΙ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ:

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Ακούω ειδήσεις για το τεχνικό μέρος του προβλήματος του σεισμού και «τραβάω τα μαλλιά μου». Όπως σε όλα τα θέματα, κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες δημοσιογράφοι, όχι μόνο -ακούσια προφανώς- παραπλανούν τον κόσμο, αλλά με το γνωστό γουρλωμένο μάτι σπείρουν τον γνωστό πανικό – όσο πιο γουρλωμένο το μάτι, τόσο καλύτερα.

Και εγώ ως αρχιτέκτων μηχανικός και όχι ως στατικός, οριακά "μπορώ" να μιλάω.

Αυτές τις ημέρες, με αυτή την πολύ τραγική αφορμή, θα έπρεπε να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση:
Πέραν του πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός και αναπόφευκτα οι καταστροφές θα ήταν τεράστιες, οφείλουμε να γνωρίζουμε:
* Ναι, έχουμε πολύ σωστότερο στατικό κτιριολογικό κανονισμό. Ειδικά ο τελευταίος κανονισμός είναι πολύ αυστηρός (κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι και πιο αυστηρός από ό,τι θα έπρεπε, μη δίνοντας την δυνατότητα στα κτίρια να έχουν την απαραίτητα ικανότητα ταλάντωσης, ειδικά σε μεγαλύτερης διάρκειας σεισμούς).
* Ναι, έχουμε πολύ λιγότερα κτίρια «της μια νύχτας» (βασικά και εμείς πολλά είχαμε, απλά το «σπορ» σταμάτησε καμιά 15ετία πριν, κυρίως λόγω κρίσης)
Αλλά
Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ «γερασμένα» κτίρια και κυρίως μη συντηρημένα κτίρια:
• Χτίζουμε κτίρια και τα παρατάμε στην τύχη τους. Στην Ελλάδα των πολλών ιδιοκτησιών -και κληρονόμων- σε κάθε κτίριο δυστυχώς υπάρχει παντελής έλλειψη εργασιών συντήρησης για αποφυγή διάβρωσης του στατικού εξοπλισμού. Πολλές φορές μάλιστα παρατηρούνται καθιζήσεις και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
• Δεν υπάρχει κουλτούρα αντισεισμικής ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών. Ως λαός «καταχαρήκαμε» όταν, με ελάχιστα χρήματα αναλογικά με τον νόμιμο πολίτη, βγήκαν οι νόμοι περί αυθαιρέτων και έτσι 1.500.000 κτίρια μπόρεσαν ( εδώ "ξανακολλάει" το "σε μια νύχτα") να νομιμοποιηθούν. Φυσικά και μείναμε σε αυτό και κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά για το αν αυτά τα αυθαίρετα, πέρα από αυθαίρετα πολεοδομικά έχουν χτιστεί και με τεράστιες στατικές ελλείψεις (με μια υπεύθυνη δήλωση περι «μη τρωτότητας» η ζωή συνεχίστηκε… ).
Όλοι όσοι έχουν, λοιπόν, αυθαίρετο κτίσμα, θα έπρεπε να μην το νομιμοποιήσουν μόνο πολεοδομικά, αλλά και από άποψη στατικής επάρκειας.

Η ασφάλεια των κτιρίων είναι σημαντικό δημόσιο αγαθό.
Η επιπόλαιη δόμηση και κυρίως η αυθαίρετη δόμηση «βλάπτουν σοβαρά την υγεία».
Πρέπει να περάσουμε ως λαός στην αντίπερα όχθη, κάποια στιγμή.
Στην όχθη της ευθύνης και της πρόληψης.
Χωρίς άλλα συντρίμμια ανευθυνότητας…

***
Πριν 1-2 μήνες ήμουν για δουλειά στην Σαντορίνη... τρομοκρατήθηκα στο έρημο νησί, επισκεπτόμενη ένα οικόπεδο στην άκρη της καλντέρας και εξετάζοντας, για τις ανάγκες κατασκευαστικής, το πού μπορούσε να μπει η με υπερχείλιση πισίνα πολυτελείας του ξενοδοχείου.... οραματίστηκα έναν μεγάλο σεισμό, όχι τόσο μεγάλο όσο της Τουρκίας, να παρασύρει στο πέρασμά του και να ρίχνει, ως σύγχρονη Ατλαντίδα, όλες αυτές τις πισίνες, όλα αυτά τα κυβικά μπετό που ακροβατούν και χιλιο-διαφημίζονται ως instagram points! ....
Έχουμε κακοποιήσει φυσικό και τεχνητό περιβάλλον και δυστυχώς όλα αυτά θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ, αργά ή γρήγορα....

Νίκη Φούντα