Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά το έργο της για αποτροπή κατάχρησης και διασπάθισης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

 Η «Διεθνής Διαφάνεια» θεωρεί πως πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υστερούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς «Πρεμιέρα» κάνει σήμ...

 Η «Διεθνής Διαφάνεια» θεωρεί πως πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υστερούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με στόχο την αποτροπή καταχρήσεων και διασπάθισης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από κράτη - μέλη.

«Περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερη ευελιξία, λιγότεροι κανόνες». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Λάουρα Κοβέσι. Πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία και από το 2013 επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, η Κοβέσι εκτιμά ότι η νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επωμίζεται ένα «τεράστιο έργο». Το σίγουρο είναι ότι με την προϋπηρεσία που διαθέτει, έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και προσλαμβάνουσες για τη νέα της αποστολή.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά σήμερα. 1η προτεραιότητα, είναι η αποτροπή καταχρήσεων κ διασπάθισης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η «Διεθνής Διαφάνεια» θεωρεί πως 5 χώρες, Ουγγαρία-Πολωνία-Ρουμανία-Κροατία κ Ελλάδα, υστερούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αλλά η εύρυθμη λειτουργία της προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές όλων των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων είναι εθελοντική δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει συσταθεί στη βάση της αποκαλούμενης «ενισχυμένης συνεργασίας», δηλαδή με διακρατική διαπραγμάτευση και όχι με ευρύτερη ευρωπαϊκή απόφαση.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να συνδράμουν το έργο της νέας διωκτικής αρχής, ενώ απέχουν επίσης η Δανία, η Σουηδία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια» πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο όσον αφορά στην αποτελεσματική δίωξη υποθέσεων διαφθοράς και κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων. Πρόκειται για την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Ελλάδα. Και στις πέντε αυτές χώρες ο επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας» Μίχιελ φαν Χούτεν βλέπει αρκετές υποθέσεις απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια, παραπέμποντας στην τελευταία ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

Πηγή:Avgi.gr