Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ο φόβος και η ανασφάλεια απέναντι στο "διαφορετικό" - Γιατί θέλουμενα εξαφανίσουμε ότι δεν είναι όμοιο

Η επιθετικότητα στην διαφορετικότητα είναι ξεκάθαρα φόβος που αυτός που τον νιώθει δεν θέλει να τον παραδεχτεί και στην ουσία θέλει με κάποι...


Η επιθετικότητα στην διαφορετικότητα είναι ξεκάθαρα φόβος που αυτός που τον νιώθει δεν θέλει να τον παραδεχτεί και στην ουσία θέλει με κάποιο τρόπο να «καταστρέψει» την κατάσταση ή τον άνθρωπο που του τον φέρνει στην επιφάνεια.

Το διαφορετικό ξυπνάει φόβους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε χωρίς αντίσταση (πολύ συχνά βίαιη) κάτι με το οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Όλος αυτός ο φόβος ενδύεται συνήθως με ιδεολογία και με αισθητική.

Ακούς συχνά «μου χαλάει την αισθητική μου η Δήμητρα που έχει γεννηθεί άντρας και φοράει φορέματα». Ας αναρωτηθεί ο άνθρωπος που λέει κάτι τέτοιο από που ακριβώς έχει προέλθει αυτή η αισθητική. Πόσο επιβεβλημένη είναι. Επίσης ας βάλει μέσα στην εξίσωση ότι η αισθητική έχει να κάνει με τα κίνητρα. Η Δήμητρα ήταν ένας άκακος, τρυφερός άνθρωπος. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να χαλάει την αισθητική σε κανέναν. Αντίθετα μπορεί να μας χαλάει την αισθητική ένας άνθρωπος που είναι σε επιφανειακή ομοιομορφία με τον κόσμο γύρω του και συγχρόνως εξαπατά, χειραγωγεί, εξουσιάζει. Αυτό είναι κακή αισθητική.

Η Δήμητρα ξυπνάει άλλους φόβους στην οικογένεια και την κοινωνία. Πολύ βαθύτερους. Το να είμαστε όλοι όμοιοι μας κάνεις και νιώθουμε ασφάλεια. Αρχετυπικά το εχθρικό αίσθημα προς τους ξένους έκανε τις μικρές κοινωνίες πιο δεμένες και δυνατές συμβάλλοντας στην επιβίωση όλων των μελών τους. Οι όμοιοι με εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι. Ο ανόμοιος είναι επικίνδυνος και πρέπει να αφανισθεί.

Σε βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο –το βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα στην ομαδική ψυχοθεραπεία- γινόμαστε επιθετικοί σε ανθρώπους που εκφράζουν δικά μας υποσυνείδητα κομμάτια που δεν τα έχουμε δεχτεί. Σαν να έχουμε έναν καθρέφτη απέναντι μας που μας προβάλλει φόβους ανεπάρκειας, ανασφάλειας ταυτότητας, ανασφάλειας ικανοτήτων, βαθύτερων επιθυμιών που φοβόμαστε να δούμε, και θέλουμε να τον σπάσουμε αυτόν τον καθρέφτη.

Όλος αυτός ο φόβος για το διαφορετικό έχει και το ιδεολογικό περίβλημα. Δεν είναι σωστό, δεν μάθαμε έτσι, δεν οδηγεί σε αναπαραγωγή, οι υπόλοιποι δεν είναι έτσι.

Δυστυχώς στις περισσότερες οικογένειες – και ειδικά στην Ελλάδα- έχει καλλιεργηθεί η υποταγή ως άξονας αγάπης. Αν υποταχθείς στα πρέπει και στην καλή κοινωνική εικόνα είσαι ένα καλό παιδί, αν όχι «μας κάνεις ρεζίλι» και είσαι ένα κακό παιδί. Αυτό συνεχίζεται και στο σχολείο. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές επιθυμούν μια «ήσυχη και ομοιόμορφη» τάξη. Ένα διαστρεβλωμένο εικονοστάσιο. Υπάρχουν ακόμα γονείς και δάσκαλοι που δεν αποδέχονται τους αριστερόχειρες. Και εμείς μετά αναρωτιόμαστε για τις πέρλες.

Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι ιδεολογική επιλογή. Είναι ξεκάθαρα φόβος. Ο φόβος της διαφορετικότητας και κατ’ επέκταση η επιθετικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαστρεβλωμένο σύστημα πεποιθήσεων. Το άγνωστο φοβίζει, το άγνωστο καταρρίπτει και η ασφάλεια και η τυφλή υποταγή είναι πλέον παρελθόν.

Το μεγαλύτερο δικαίωμα ενός ανθρώπου είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση  χωρίς να κινδυνεύει. Σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

 Από το άρθρο της  ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Ρώτα στο 2020mag.gr