Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στη 16η Περίοδο Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου και τις εκδηλώσεις για τον Ι. Καποδίστρια

 Ο Δήμος Ναυπλιέων πρόκειται να πραγματοποιήσει την 16η Περίοδο Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου, που λόγω και της Επετείου των 200 χρόνων...


 Ο Δήμος Ναυπλιέων πρόκειται να πραγματοποιήσει την 16η Περίοδο Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου, που λόγω και της Επετείου των 200 χρόνων από την Παλιγγενεσία ,θα προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει ειδική επετειακή εκδήλωση για τον Ι. Καποδίστρια, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως υπόσχεση για το μέλλον».

Η παραπάνω διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 23 με 27 Σεπτεμβρίου. Οι εν λόγω «Συναντήσεις» Διεθνούς Δικαίου συγκροτούν ένα σπονδυλωτό, πολυθεματικό και επετειακό σύνολο συζητήσεων, που αρχικά περιλαμβάνει το Forum Νέων Ερευνητών – μοναδική στην Ελλάδα διαδικασία - με χαρακτηριστικά Ecole Doctorale στο οποίο θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις 24 υποψήφιοι Διδάκτορες, τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου ενώπιον 12μελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης.

Θα ακολουθήσουν ειδικές ενότητες με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής που συνδέονται με το 1821, Ειδική Ενότητα για τον Κυβερνήτη στην ΕΕ και το Μέλλον της Ευρώπης, η Ειδική Εκδήλωση για τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, καθώς και σκέψεις για την πορεία της χώρας μέσα στο χρόνο.

Στο ίδιο πλαίσιο των Συναντήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η απονομή Βραβείων «Α. Πολυζωίδης – Γ. Τερτσέτης για την Δικαιοσύνη και το Δίκαιο», καθώς και Αριστείων «Ι. Καποδίστριας». Η Βραδιά των βραβεύσεων θα πλαισιωθεί από μουσικό σχήμα Κλασικής Μουσικής.

Για την τελική φάση της εκδήλωσης, που αποτελεί και Κεντρική Εκδήλωση του Δήμου Ναυπλιέων, έχει προσκληθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 26 Σεπτεμβρίου η οποία θα παρευρεθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στις βραβεύσεις καθώς και στο ετήσιο μνημόσυνο του Ιωάννη Καποδίστρια στον Αγ. Σπυρίδωνα την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου παρουσία των συμμετεχόντων στις τετραήμερες συναντήσεις. Στο τετραήμερο αυτό, θα συμμετάσχουν πενήντα περίπου προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό κυρίως χώρο, τονίζοντας τη σημασία του θεσμού για την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για το Δήμο Ναυπλιέων, αφού η Πόλη μας αποτελεί πλέον συστηματικά για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια το επίκεντρο σημαντικών διεθνών και εγχώριων συζητήσεων πάνω σε μεγάλα θέματα εθνικής και διεθνούς διάστασης με παρουσία και συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Ο Δήμος Ναυπλιεων στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις που σκοπό έχουν την εκπαίδευση και γνωριμία του Ναυπλιακού κοινού διάφορων επιστημονικών πεδίων όπως αυτό των διεθνών σχέσεων. Επίσης η προσωπικότητες που προσκαλούνται τονίζουν την σημαντικότητα της εκδήλωσης προς τιμήν του Ι. Καποδίστρια.

Ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί σε ένα σημείο συνάντησης των Νέων Ερευνητών στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί: 17 Διασκέψεις, Ημερίδες/Εσπερίδες,3 Διαδικασίες Δημόσιας Υποστήριξης Διδακτορικών Διατριβών, περισσότεροι από 150 ομιλητές από 30 Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού και Διεθνείς Οργανισμούς, 380 Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί Εισηγητές, άλλες ακαδημαϊκές διαδικασίες και εκδηλώσεις λόγου και πολιτισμού, που παρακολούθησαν/συμμετείχαν ως σύνεδροι περισσότερα από 1.500 άτομα.

Ενδεικτικά, παράλληλα με το Forum των Νέων Ερευνητών τις πρώτες μέρες, όπου θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις των ερευνητών, υποψήφιων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών φοιτητών θα ακολουθήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου στο Βουλευτικό Διαλέξεις με θεματικές όπως: «Ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής με αναφορές στο «1821» και προβολές στο σήμερα», «200 Χρόνια από το 1821 – Η Ελλάδα σε κίνηση στον ιστορικό χρόνο και χώρο», θα ακολουθήσει στις 26 Σεπτεμβρίου «Ειδική εκδήλωση για τον Κυβερνήτη: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως υπόσχεση για το Μέλλον», και θα ακολουθήσει η Κεντρική εκδήλωση Δήμου Ναυπλιέων, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου καθώς και η Επίσημη Τελετή επίδοσης Αριστείου «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και Βραβείου «Α. Πολυζωΐδης – Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» .

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συμμετοχή η ετήσια Τελετή Μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν Αγ. Σπυρίδωνα, Απόδοση Τιμών και Κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Κυβερνήτη καθώς και η Επετειακή Ομιλία της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

Στις Διεθνολογικές Συναντήσεις συμπράττουν η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, οι Recontres Interdisciplinaires francohelleniques, ενώ συμμετέχουν και τα μέλη της Εφορείας Τιμής «Ναύπλιο 2021».

Το τελικό συνολικό κόστος για την παραπάνω διοργάνωση ανέρχεται στο ποσό των 30.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το παραπάνω ποσό θα βαρύνει τον Κ.Α 00.6442.003 του προϋπολογισμού, με τίτλο « Δαπάνες συνδιοργάνωσης της 16ης περιόδου Διεθνολογικών Συναντήσεων στο Ναύπλιο».