Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Nύχτα αγωνίας και φόβου στο Αρκαλοχώρι - Στην Κρήτη ο υπουργός κ. Στυλιανίδης

  Νύχτα αναστάτωσης και αγωνίας στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου και τα γύρω χωριά μετά το καταστροφικό χτύπημα του σεισμού, μεγέθους 6 βα...

 




Νύχτα αναστάτωσης και αγωνίας στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου και τα γύρω χωριά μετά το καταστροφικό χτύπημα του σεισμού, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του ένα νεκρό, τουλάχιστον 35 τραυματίες.

Πολύς κόσμος θα περάσει τη νύχτα σε σκηνές, ξενοδοχεία και σε σπίτια συγγενών και φίλων που δεν επηρεάστηκαν από τον Εγκέλαδο, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε περίπου 1.000 κτίρια, πολλά εκ των οποίων κρίνονται επικίνδυνα. Έτσι οι αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίσματα με ζημιές, υπό τον φόβο συνεχών και ισχυρών μετασεισμών.


Ο σχεδιασμός είναι να στηθούν σκηνές για 2.500 άτομα στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ διαθέσιμα είναι και 90 δωμάτια ξενοδοχείων, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό.

Ήδη έχουν στηθεί τουλάχιστον 80 σκηνές, ενώ το πρωί αναμένεται να φτάσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο κι άλλες σκηνές, για το στήσιμο των οποίων έχουν επιστρατευτεί ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Λόγω του σεισμού ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» και είναι επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης από το Αρκαλοχώρι ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

Πηγή: efsyn.gr