Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Διαφωνία Κυβέρνησης - επιστημόνων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

 Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορευτούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα και τις «κόκκινες» περι...


 Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορευτούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα και τις «κόκκινες» περιοχές. Διαφωνεί η κυβέρνηση και τονίζει πως «δεν είμαστε το ίδιο με πέρσι».

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την 28η Οκτωβρίου αλλά και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει «κοκκινήσει».

Την άποψη ότι δεν αρκούν μέτρα όπως η απαγόρευση μουσικής για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων εκτιμά ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στον ΑΝΤ1, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, προτείνοντας κλείσιμο της εστίασης από κάποια ώρα και μετά, ενώ ανέφερε ότι ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες σε ορισμένες περιοχές.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό επίπεδο αυξάνει ραγδαία. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία χτύπησε «καμπανάκι», υπογραμμίζοντας πως «στην ουσία έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί» και ζήτησε να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

«Εδώ πεθαίνει κόσμος» είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Παγώνη δε, προβλέπει ότι δεν προλαβαίνουμε να «σώσουμε» τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Πού να σωθούν τα Χριστούγεννα; βλέπετε να σώζονται;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο OPEN.

Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, έκρινε από την πλευρά του επίφοβο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο περσινός χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα όπου «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη». Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, όπως του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας ότι αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Αποστάσεις Εξαδάκτυλου από τις απόψεις των συναδέλφων του

Με τα παραπάνω, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε στον Real Fm 107,1 και διαφώνησε με την απαγόρευση των παρελάσεων.

Όπως δήλωσε, «τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε έχει τεθεί προκαταρκτικά ως σκέψη», ενώ πρόσθεσε: «Θα είναι πολύ κακή ιδέα αυτές οι εκδηλώσεις να αναβληθούν. Η αναβολή τους θα διχάσει την κοινωνία της πόλης και δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε στη συνέχεια. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Για το θέμα ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι lockdown δεν θα γίνει και δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τα παρακολουθούμε», υπενθύμισε ότι «και το καλοκαίρι είχαμε γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες», τονίζοντας πως «φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο είτε με αντισώματα».

«Δεν είναι φέτος όπως πέρσι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown, παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε.

Πηγή: ieidiseis.gr