Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Φρεγάτα Belharra: Ο απόλυτος κυνηγός του Αιγαίου - Τι θα αγοράσουμε πάλι από τη Γαλλία

 Η Ελλάδα θα αποκτήσει την φρεγάτα Belharra, η οποία θα μετατραπεί στον απόλυτο κυνηγό του Αιγαίου, καθώς μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα 800...


 Η Ελλάδα θα αποκτήσει την φρεγάτα Belharra, η οποία θα μετατραπεί στον απόλυτο κυνηγό του Αιγαίου, καθώς μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα 800 στόχους.

Το εξοπλιστικό ράλι έναντι της Τουρκίας συνεχίζεται και η Ελλάδα βρίσκει για ακόμη μία φορά «λύση» στη Γαλλία, καθώς λίγο καιρό μετά την αγορά των Rafale, πρόκειται να αποκτήσει την φρεγάτα Belharra.

Πρόκειται για μία νέα φρεγάτα μεσαίου μεγέθους που κατασκευάζεται από το 2019 και αποτελεί τον βραχίονα της εξοπλιστικής αναβάθμισης του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από το 2023 θα δεχτεί σημαντικές αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό της.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Jean-Yves Le Drian, ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών, ενώ σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Άμυνας, θα διαθέτει σημαντικές αντιαεροπορικές ικανότητες.

Συγκεκριμένα, η Belharra θα διαθέτει το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «SEA FIRE» με τέσσερις σταθερές κεραίες, με αποτέλεσμα να γίνει ο «Big Brother» του Αιγαίου, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα 800 στόχους.

Χαρακτηριστικά, η κατασκευάστρια εταιρεία Thales αναφέρει πως η ισχύς του ραντάρ βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδόσεις του λογισμού επεξεργασίας δεδομένων. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του λογισμικού το διατηρούν στην αιχμή της τεχνολογίας και των επιδόσεων».

Έτσι, το μέγιστο βεληνεκές του «SEA FIRE» σε λειτουργία έρευνας αέρος, είναι της τάξεως των 500 χιλιομέτρων για στόχους επιπέδου βαλλιστικού πυραύλου, αλλά και για αεροσκάφους μεγέθους F-16 και UAV, ενώ το μέγιστο βεληνεκές, σε λειτουργία έρευνας επιφανείας, είναι 80 χιλιόμετρα.

Επίσης, εκτός από τη λειτουργία του ως σύστημα έρευνας αέρος και επιφανείας, το ραντάρ λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός για τα αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster-30, ενώ λειτουργεί και ως ραντάρ καιρού.

Μάλιστα, έχει δοθεί ιδιαίτερη στην ευκολία συντήρησης του, ώστε το κόστος στον κύκλο ζωής του, να είναι ανταγωνιστικό, καθώς τα τμήματα του αντικαθίστανται εύκολα και γρήγορα, ενώ αν παραστεί ανάγκη μπορεί να γίνει ακόμα και εν πλω.

Παράλληλα, το «SEA FIRE» μπορεί να κλειδώσει μέχρι και 16 στόχους ταυτόχρονα, ενώ αποκαλύπτει στόχους χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, όπως είναι το F-35.

Έτσι, όταν η Ελλάδα αποκτήσει την Belharra και ολοκληρωθεί η αναμενόμενη αναβάθμιση, η γαλλική φρεγάτα θα μετατραπεί στον απόλυτο «κυνηγό» του Αιγαίου, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει ότι κινείται στον αέρα, ενώ θα έχει την δυνατότητα να πλήξει τους στόχους από μακριά.

Πηγή: ieidiseis.gr