Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Aνώμαλη προσγείωση για όσους και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας - Μεγάλη περικοπή του ποσού αλλά όχι κάτω των 360 ευρώ

  Η σύνταξη χηρείας από το 70% της σύνταξης του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένοι), θα πέσει στο 35%, αλλά όχι κάτω από τα 360 ευρώ. Στην ανώμαλη...

 


Η σύνταξη χηρείας από το 70% της σύνταξης του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένοι), θα πέσει στο 35%, αλλά όχι κάτω από τα 360 ευρώ.

Στην ανώμαλη νομική πραγματικότητα προσγειώνονται τέλους του μήνα οι χήρες (και χήροι) που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, αλλά εργάζονται ή λαμβάνουν (άλλη) κύρια σύνταξη.

Η κυβέρνηση μετά από καθυστέρηση δύο και πλέον ετών και πολλά λάθη (σ.σ. που οδήγησαν σε λαθεμένη και οριζόντια περικοπή πολλών συντάξεων χηρείας τον περασμένο Ιούνιο), επανέρχεται προκειμένου να επιβάλει περικοπή στις συντάξεις κατά 50% και να κρατήσει, αναδρομικά, τα αρχεωστήτως καταβληθέντα των προηγουμένων ετών.

-Με βάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στα τέλη Σεπτεμβρίου (με τις συντάξεις Οκτωβρίου) οι συντάξεις χηρείας θα μειωθούν στο μισό. Αφορά τις περιπτώσεις που η/ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται (εξ ιδίου δικαιώματος). Η περικοπή ισχύει ανεξάρτητως ηλικίας, αλλά δεν αφορά το τμήμα της σύνταξης που ενδεχομένως λαμβάνουν τα ανήλικα τέκνα (έως 24 ετών) ή τα ανίκανα προς εργασία τέκνα (μέχρι του γάμου αυτών).

-Έτσι η σύνταξη χηρείας από το 70% της σύνταξης του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένοι), θα πέσει στο 35%, αλλά όχι κάτω από τα 360 ευρώ.

-Οι συγκεκριμένες συντάξεις, με βάσει τον ίδιο νόμο, έπρεπε να «πέσουν» στο μισό με την συμπλήρωση της 3ετίας από τον θάνατο του φυσικού δικαιούχου, άρα οι περικοπές έπρεπε να αρχίσουν από τις 13 Μαΐου 2019 ή τρία έτη από τον θανατά του άμεσα ασφαλισμένου. Τα «αχρεωστήτως» καταβληθέντα θα παρακρατηθούν με το 1/0 της σύνταξης (1/6 για ποσά άνω των 1.000 €) και τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια στα τέλη του μήνα οι συντάξεις θα είναι, αφενός μειωμένης στο μισό και αφετέρου περικομμένες κατά 50-100 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παραδείγματα, χήρα που λαμβάνει σύναξη 750 € και εργάζεται σήμερα, στα τέλη του μήνα θα λάβει 325 € σαν σύνταξη (750:2=375, μείον 50=325 €).

- Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής).

-Σε περίπτωση που η/ο χήρα/ος σταματήσει την εργασία της/του, η σύνταξη θα επανέλθει στο 70%.

-Αν η/ο επιζώσα/ών συνταξιούχος κατά την ημερομηνία του θανάτου έχει αναπηρία με ποσοστό πάνω από 67%, εξαιρείται όλων των περικοπών και λαμβάνει όσο είναι ανάπηρη/ος ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος.

-Η αρχή θα γίνει με περίπου 4.500 συντάξεις του δημοσίου που εκδόθηκαν μετά τις 12/5/2016 (νόμος 4387/16) και μετά θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕΕ κ.λπ) με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr